Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

CAO Ziekenhuizen: werkgevers en bonden nog ver uiteen

18 november 2021 – De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een inhoudelijk bod gedaan voor een nieuwe cao ziekenhuizen. Een bod dat volgens de bonden sterk afwijkt van hun eigen voorstellen. Een nieuwe cao lijkt nog ver weg.

De vakbonden willen afspraken maken over loon, werkdruk, betere roosters, generatiebeleid en eerder kunnen stoppen met werken. Zo hebben de bonden voorgesteld de werkdruk te verlagen door onder andere behoud van de verschoven diensttoelage bij 72 uur, het verkorten van de jaaruren-systematiek (JUS) naar kwartaal en het beter belonen van bereikbaarheid. Ook pleiten ze voor uitwerking van het pensioenakkoord zodat ziekenhuiswerknemers eerder kunnen stoppen met werken, generatiebeleid in alle ziekenhuizen en duurzame inzetbaarheid voor alle generaties.

Volgens de bonden willen de werkgevers de werkdruk verlagen door meer flexibiliteit te vragen van de werknemers en huidige cao-regelingen te verslechteren. Zo willen ze PLB-uren, overwerk en bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten uitbetalen in geld.

Met nog een onderhandelingsdag te gaan, op 8 december, is duidelijk dat de standpunten nog ver uit elkaar liggen. Als de vakbonden en werkgevers er dan niet onderling uitkomen, zijn acties niet uit te sluiten. “Al hopen wij van harte dat ziekenhuiswerkgevers geleerd hebben van de acties in de academische ziekenhuizen en het niet zo ver hoeft te komen dat ook deze medewerkers voor hun eigen koopkrachtbehoud de straat op moeten”, aldus FNV-onderhandelaar Elise Merlijn.

De huidige cao ziekenhuizen is sinds 1 juli 2021 verlopen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2021 Ambtenarensalaris