Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Geen structurele loonsverhoging zorgpersoneel verwacht

17 augustus 2020 – Of zorgpersoneel naast de eenmalige bonus van 1.000 euro ook een structurele loonsverhoging kan verwachten, is nog maar zeer de vraag. Als het aan de bonden ligt, is de bonus slechts een opstap naar meer salaris, maar premier Rutte liet tijdens zijn persconferentie weten zelf niet voor een structurele salarisverhoging te kiezen.

Blijf nu op de hoogte

47265 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

“Als premier moet ik in tijden van economische krimp afwegen hoe de zorgsector groeit ten opzichte van andere sectoren. En die groeit gemiddeld meer dan andere”, aldus de premier. De salarisstijging in de zorg is volgens Rutte gekoppeld aan de gemiddelde salarisstijgingen in het bedrijfsleven. Sommige zorgsalarissen zijn daardoor dit jaar met 5 procent omhoog gegaan.

Volgens de premier is de salarisstijging in de zorg gekoppeld aan de gemiddelde salarisstijgingen in het bedrijfsleven. Daardoor stegen sommige salarissen in de zorg dit jaar met 5 procent. De premier gaf aan iedereen een hoger salaris te gunnen, maar dat hij naast de nog andere wensen ook rekening moet houden met een economische krimp van 4 tot 6 procent over heel 2020. Dat maakt de loonruimte beperkt. Minister Van Ark van Medische Zorg spreekt in dat kader van ‘keuzes in schaarste’. Rutte gaf ook aan dat het kabinet zelf geen initiatief heeft klaarliggen om de zorgsalarissen structureel te verhogen.

Schofferen van zorgpersoneel
Na het coronadebat afgelopen woensdag zou gestemd worden over meer geld voor de zorg. Omdat verschillende Tweede Kamer leden het debat voortijdig verlieten, bleven er te weinig over om een geldige stemming te kunnen uitvoeren. Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn spreekt van schofferend gedrag van de coalitiepartijen: “De coalitiefracties zullen extra geld nu best een lastig onderwerp vinden, maar gewoon weglopen voor een lastige taak valt niet uit te leggen. Zo schofferen zij alle mensen in de zorg die we zo hard nodig hebben gehad en nog gaan hebben. Het is tijd voor een herwaardering van de zorg.” Een sector die volgens Westerlaken meer waard is dan alleen applaus.

Coronabonus
Over de coronabonus die dit najaar uitbetaald wordt, bestaat nog veel onduidelijkheid. In september komt er meer duidelijkheid.

Update 19 augustus: campagne #een10voordezorg
Inmiddels heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er absoluut geen structurele verbetering van de salarissen in de sector Zorg & Welzijn komt. Volgens het kabinet is er geen financiële ruimte meer, nu de economie gaat krimpen en de werkloosheid oploopt. Daarom start nog deze week de campagne #een10voordezorg, om de politiek duidelijk te maken dat alle medewerkers in de zorg een 10 verdienen voor hun enorme inzet.

Door: Redactie Ambtenarensalaris