Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

Minimaal 10 procent erbij in verlengde CAO Gehandicaptenzorg

29 juni 2023 – Vanwege de hoge inflatie en stijgende kosten, krijgen medewerkers in de gehandicaptenzorg er dit jaar en volgend jaar minimaal 10 procent bij. Ook wordt de cao verlengd tot en met 31 december 2024. Dat hebben de bonden afgesproken met brancheorganisatie VGN.

Werkgevers en bonden waren al langere tijd in gesprek over een tussentijdse salarisverhoging vanwege de toenemende kosten voor werknemers die daardoor financieel steeds vaker in de knel komen. Die gesprekken werden tot twee keer toe stilgelegd vanwege het veel te lage loonbod van de werkgevers. Afgelopen dinsdagavond maakten de onderhandelaars alsnog afspraken over de lonen, reiskosten, onregelmatigheidstoeslag en de roosters.

Minimaal 10 procent
De salarissen gaan dit jaar en komend jaar in totaal met minimaal 10 procent omhoog, bovenop de salarisverhoging van 3,2 procent afgelopen mei. Per 1 september en 1 december 2023 gaan de lonen met 3 procent en een minimum van 80 euro omhoog. Op 1 juni en 1 december 2024 volgen verhogingen van 2 procent met een minimum van 55 euro. Met het afspreken van bodembedragen, profiteren de onderste salarisschalen het meest van de verhogingen, wat daar ook het hardst nodig is. Voor deze groep komt de totale loonontwikkeling voor 2023 en 2024 uit op 14 tot 15 procent.

Reiskostenvergoeding verdubbeld
Ook wordt de reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 verdubbeld van 8 naar 16 cent per kilometer. Dat is hard nodig, omdat medewerkers nu toeleggen op hun reiskosten.

Onregelmatigheidstoeslag over het volledige uurloon
Een andere afspraak betreft de aanpassing van de vergoeding voor onregelmatige diensten. Vanaf 1 januari 2024 wordt de onregelmatigheidstoeslag (ort) voor alle functies berekend over het volledige uurloon. Nu geldt nog het uurloon afgeleid van nummer 19 van de inpassingstabel als maximum voor de berekening van de ort.

Eerste keus voor vaste medewerkers
Tot slot hebben bonden en werkgevers afgesproken dat vaste medewerkers de eerste keus krijgen bij de invulling van het rooster. Een belangrijke stap naar een betere werk-privébalans. Nu kunnen zzp’ers vaak de gunstigste diensten kiezen en blijven voor het vaste personeel de minder prettige diensten over. Dat legt te veel druk op hun privéleven en komt hun duurzame inzetbaarheid niet ten goede. Deze afspraken afspraak maakt het vaste dienstverband aantrekkelijker.

Bekijk hier het volledige tussentijdse onderhandelingsresultaat CAO Gehandicaptenzorg 2021 – 2024.

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50560 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris