Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Onderhandelingen CAO Kinderopvang vastgelopen op eindbod werkgevers

24 november 2022 – De onderhandelingen voor een nieuwe cao kinderopvang zijn vastgelopen op het eindbod van de werkgevers: 10,15 procent in twee jaar. Een percentage dat volgens FNV mooier klinkt dan het is en waarmee medewerkers flink inleveren op koopkracht.

Loonbod werkgevers
De werkgevers gaan in hun eindbod voor een tweejarige cao. In die periode gaan de lonen met ruim 10 procent omhoog. Concreet bieden de werkgevers een loonsverhoging van 100 euro bruto met daarbovenop 1,25 procent per 1 januari 2023 en nog eens 3 procent per 1 januari 2024. De nominale verhoging van 100 euro betekent een gemiddelde verhoging van 3,9 procent op jaarbasis. De lagere schalen stijgen daardoor meer dan hogere schalen. Daarnaast vervalt per 1 januari 2024 per salarisschaal de onderste trede (met uitzondering van schaal 1) en komen er per salarisschaal aan het einde van de schaal twee tredes bij. Dit komt neer op een loonstijging van 2 tot 2,5 procent per schaal.

Verhoging eindejaarsuitkering
Ook willen de werkgevers de eindejaarsuitkering per 1 januari 2024 met 2 procent verhogen. De werkgevers spreken van ‘een goed en evenwichtig loonbod dat het echt aantrekkelijker maakt om te (blijven) werken in de kinderopvang’.

Inleveren op koopkracht
FNV is allerminst tevreden met het eindbod van de werkgevers. Volgens Debby Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn klinkt het mooier dan het is. “Per jaar is het nog geen vier procent en een deel van de loonsverhoging wordt pas aan het einde van de looptijd uitbetaald.” Daarmee leveren medewerkers volgens Dorenbos flink in op koopkracht. Om die koopkracht enigszins op peil te houden, pleit FNV voor een loonsverhoging van 12,9 procent voor een cao van een jaar.

Grens is bereikt
Hoewel ook de werkgevers de urgentie zeggen te voelen, blijven ze erbij dat er niet meer loonruimte is. “Zij zullen wel weer een beroep doen op de loyaliteit van hun werknemers. Maar er is een grens en die is bereikt”, aldus Dorenbos.

FNV gaat in gesprek met achterban
FNV wil naar aanleiding van het magere loonbod in gesprek met de achterban om vervolgstappen te bepalen en laat weten dat er zonder goed loonbod ook niet over andere onderwerpen gesproken hoeft te worden.

Bekijk hier het volledige eindbod van de werkgevers.

De cao kinderopvang loopt nog tot en met 31 december 2022.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris