Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

Positieve onderhandelingen, maar nieuwe CAO GGZ nog ver weg

23 november 2021 – Meer medezeggenschap en autonome ruimte, minder extern beleid en aandacht voor de ontwikkeling van de zorgprofessional. Tot zover zijn bonden en werkgevers het met elkaar eens in de onderhandelingen voor een nieuwe cao GGZ. Groot struikelblok vormen echter de financiën, bleek donderdag tijdens het eerste onderhandelingsgesprek.

De werkgever zet in op een meerjarige cao met een salarisvoorstel dat volgens de bonden ‘het daglicht niet kan verdragen’. Als het gaat om de salarissen, ook die van de middengroepen (FWG 35-65), vitaliteit en het terugdringen van de werkdruk is er naar de mening van de bonden weinig te vinden wat getuigt van het zijn van een aantrekkelijke werkgever. De vakbonden pleiten voor een loonsverhoging die rekening houdt met de stijging van de prijzen, met een minimale verhoging van het maandsalaris van 100 euro bruto en een hogere onregelmatigheidtoeslag.

Balansbudget 
De werkgevers komen daarnaast met een voorstel voor een balansbudget. Dit is een jaarlijks bedrag dat de medewerker vrij kan gebruiken voor scholing, vrije tijd, generatiebeleid of laten uitbetalen. De bonden gaan daarentegen liever voor een generatieregeling en het uitvoeren van het pensioenakkoord waarbij de mogelijkheid bestaat om eerder te stoppen met werken.

Thuiswerkbeleid
Als het aan de werkgevers ligt komen er geen afspraken over thuiswerken en krijgt iedere GGZ-werknemer eenzelfde vergoeding.

Andere onderwerpen waar de bonden afspraken over willen maken zijn onder meer:

  • Terugdringen van de jaaruren systematiek
  • Vaste rustmomenten in het rooster
  • Afspraken over rust na bereikbaarheid
  • Een toeslag voor extra werk of bij ruilen van diensten
  • Verhoging van de stagevergoeding
  • Beloning en compensatie van belastende diensten en onregelmatigheid
  • Betere reiskostenvergoeding
  • Afspraken over het aanvullend geboorteverlof (wet WIEG)

De bonden laten weten positief te zijn over de eerste onderhandeling, maar benadrukken dat een nieuwe cao GGZ nog ver weg is.

Op 26 november, 7 en 16 december praten de cao-partijen verder.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

 

 

 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50558 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris