Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Reddingsplan voor Zorg en Welzijn door coronacrisis

30 maart 2020 – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een reddingsplan voor de zorg- en welzijnssector om te voorkomen dat medewerkers achteraf de rekening krijgen van de coronacrisis. Dat meldt CNV Zorg & Welzijn.

CNV bracht de nood vorige week onder de aandacht van het ministerie en riep op tot een reddingsplan. Zorg die door de coronacrisis wordt uitgesteld leidt tot verlies van inkomsten bij zorgorganisaties. In het ergste geval levert dit baanverlies op voor medewerkers, aldus CNV. Daarom maakt minister De Jonge afspraken met zorgfinanciers om extra kosten in verband met corona te financieren en de kostendaling en het omzetverlies bij zorg- en welzijnsorganisaties op te vangen. “Het kan niet zo zijn dat mensen in de zorg nu hun baan verliezen, terwijl we ze straks weer keihard nodig hebben vanwege personeelstekorten. Werkbehoud is nodig voor alle sectoren in zorg en welzijn”, schrijft CNV.

CNV is daarom blij met de toegezegde steun. “Als zorginstellingen financieel krap zitten, betaalt het personeel doorgaans de rekening. Het is daarom goed dat het ministerie en de verzekeraars nu garanties bieden, die de extra kosten dekken die instellingen maken vanwege de crisis. Van belang is dat dit ook gaat gelden voor zorg die instellingen nu niet kunnen leveren, omdat afdelingen gesloten zijn of bepaalde zorg niet meer kunnen leveren. Noodgedwongen wordt personeel elders ingezet of moet er vanwege het vermijden van fysiek contact, de zorg worden aangepast. Voorkomen moet worden dat instellingen hierdoor financieel achteruitgaan, omdat niet-geleverde zorg ook niet wordt betaald. Instellingen moeten daarom wel worden gecompenseerd voor de kosten die zij maken in deze periode”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

Goede nazorg
De bond wijst daarbij ook op de nazorg voor medewerkers na de crisis. “De komende tijd zal er aandacht moeten zijn voor het overeind houden van werknemers, zowel fysiek als psychisch. Ook na de crisis is nazorg van belang. Extra bezuinigingen vanwege financiële krapte passen daar niet bij”, aldus de vakbond.

Bonus
Eerder werd al bekend dat zorgpersoneel dat zich een slag in de rondte werkt om het virus onderuit te krijgen een bonus verdient. De uitwerking daarvan wordt door het kabinet onderzocht.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50358 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris