Tandartsassistenten willen weer eigen cao

7 november 2017 – Ruim 94 procent van de tandartsassistenten wil weer een eigen cao. Dat blijkt uit een peiling van FNV Zorg en Welzijn. De vakbond wil nog dit jaar aan de slag om dit te realiseren.

Terwijl de beroepsgroep groeit en de behoefte aan assistenten toeneemt, hebben de assistenten sinds 2004 geen cao meer. Uit het onderzoek van de FNV wordt duidelijk dat tandartsassistenten het belangrijk vinden dat er een cao komt: 94,5 procent geeft aan het van belang te vinden. 24 procent vindt het zelfs zo belangrijk dat ze zich er voor in wil zetten.

Uit de enquête van FNV blijken grote verschillen te bestaan in de arbeidsvoorwaarden. Slechts de helft krijgt een loonsverhoging. Een enkeling (8,6 procent) ontvangt een eindejaarsuitkering.

Naar aanleiding van de resultaten wil de FNV nog dit jaar met de assistenten de mogelijkheden voor een cao bekijken. “Het is niet meer van deze tijd dat binnen een beroepsgroep er zo veel werknemers zijn die al jaren geen salarisverhoging hebben ontvangen. En dit terwijl de kosten voor levensonderhoud zijn gestegen”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. Merlijn spreekt daarbij de wens uit dat branchevereniging KNMT haar verantwoordelijkheid neemt en haar leden via een cao aanzet haar werknemers te waarderen door de in de cao gemaakte afspraken. “De tandartsassistenten verdienen dat”, aldus Merlijn.

Door: Redactie Ambtenarensalaris