Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Tot ruim 8 procent erbij in CAO Gehandicaptenzorg

21 maart 2022 – Bonden en werkgeversvereniging VGN hebben alsnog een onderhandelingsresultaat behaald voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg. Medewerkers krijgen, afhankelijk van schaal en functie, een structurele loonsverhoging die kan oplopen tot ruim 8 procent. Ook wordt het minimumuurloon verhoogd naar 13 euro.

Tot ruim 8 procent erbij
Een maand geleden liepen de onderhandelingen nog vast op het looneindbod. “We hebben nu echt het maximaal haalbare eruit gehaald op het gebied van loon”, aldus Karim Skalli, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. De eerste loonsverhoging van 2,2 procent gaat in per 1 mei 2022. Hier geldt een bodembedrag van 85 euro. Door deze bodem en de invoering van een minimumloon van 13 euro krijgen veel medewerkers er dit jaar meer dan 5 procent bij. Per 1 mei 2023 volgt een tweede structurele verhoging van 3,2 procent.

Voor de schalen 35 tot met 50 verdwijnt per 1 mei 2022 de onderste trede en komt er aan de bovenkant een trede bij. Dit levert minimaal 2 procent meer salaris op. Een jaar later wordt in de schalen 40 en 45 nog een keer de onderste trede weggehaald en aan de bovenkant een trede toegevoegd. Ook dat leidt tot minimaal 2 procent meer salaris.

Werknemers in de schalen 55 tot en met 65 ontvangen eenmalige uitkeringen van 750 euro per jaar.

Volgend jaar december wordt de eindejaarsuitkering eenmalig met 0,5 procent verhoogd.

Meer geld nodig
Met het bereikte akkoord worden de achterstanden in salaris op de marktsector nog niet ingehaald. “Daar is meer geld voor nodig vanuit Den Haag”, zegt Skalli. De zorgsector loopt gemiddeld 9 procent in loon achter op de marktsector. Skalli: “Om dat verschil recht te kunnen trekken, moeten we nu al in actie komen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er bijtijds voldoende geld beschikbaar komt voor betere arbeidsvoorwaarden.” Om dat te bereiken hebben bonden en werkgevers afgesproken samen op te trekken naar Den Haag voor een betere beloning.

Generatieregeling
Op het gebied van duurzame inzetbaarheid komt er een generatieregeling. Hierdoor kunnen medewerkers aan het einde van hun loopbaan langzaam afbouwen. Ze kunnen dan 75 procent werken tegen 85 procent salaris en 100 procent pensioenopbouw. Zo kunnen ze gezond doorwerken tot hun pensioen en krijgen ze een betere balans tussen werk en privé.

Jaaruren
Om medewerkers meer zekerheid te geven over hun werktijden, is de jaarurensystematiek dusdanig aangescherpt dat werknemers 100 procent moeten worden ingeroosterd. Als blijkt dat de werknemer niet in de gelegenheid is gesteld om het aantal vastgestelde uren te werken, worden de te weinig gewerkte uren kwijtgescholden.

Balansverlof
Het Persoonlijk Budget Levensfase (PBL) wordt omgezet in een balansverlof waarmee medewerkers tot 100 weken verlofuren kunnen sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical, tijdelijk minder uren werken of voor scholing.

Vrouwen in de overgang
Om de vele vrouwen in de gehandicaptenzorg langer en gezond inzetbaar te houden, zijn er naast de al bestaande afspraken over zwangerschap en ouderschap, in het onderhandelingsresultaat ook afspraken gemaakt over overgangsklachten. Volgens Skalli worden veel overgangsklachten verward met burn-outklachten, waardoor medewerkers soms onterecht langdurig uitvallen. “Door de juiste maatregelen op de werkvloer te nemen, zoals het kunnen houden van powernaps, hopen we dat deze vrouwen langer en gezond inzetbaar blijven.”

De cao loopt met terugwerkende kracht van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2024.

Bekijk hierbij het volledige onderhandelingsresultaat cao gehandicaptenzorg 2021 – 2024.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50324 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris