Blijf nu op de hoogte

47113 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Zorgbonus lang niet altijd ontvangen of aangevraagd

15 april 2021 – Een deel van de zorgmedewerkers dat recht heeft op de zorgbonus, heeft deze nooit ontvangen of zelfs niet aan kunnen vragen. Dat blijkt uit cijfers van zorgbonusgemist.nl die de klachten rond de afwikkeling van de zorgbonus in kaart brengt.

Blijf nu op de hoogte

47113 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Dat meldt Nursing, tijdschrift voor verpleegkundigen.

Volgens zorgbonusgemist.nl hebben ruim 3.000 zorgmedewerkers de bonus niet ontvangen, terwijl zij hier wel recht op hebben. Initiatiefnemer Lex Tabak laat weten dat werkgevers eigen regels hebben bedacht of beroepsgroepen hebben uitgesloten. “Zo zijn er bijvoorbeeld werkgevers die ‘niet meedoen’ aan de zorgbonus. Hun verklaring aan de medewerkers is dat het simpelweg hun plicht was om tijdens corona hard te werken, geen ‘bijzondere prestatie'”. Ook blijken werkgevers als reden te geven dat ze dit niet verstaan onder het ‘juist’ besteden van maatschappelijk geld. “Dit is tegenstrijdig aan de boodschap van de minister, dus dat levert veel verdriet en frustratie op”, aldus Tabak.

Tabak heeft de resultaten naar het ministerie gestuurd en wil de minister hiermee meer inzicht geven in de problemen rond de zorgbonus. Hij hoopt dat de minister de werkwijze heroverweegt. “De route via werkgevers is kwetsbaar gebleken en leidt tot willekeur richting zorgmedewerkers en tot administratieve lasten voor organisaties. Ik hoop dat de ervaringen met de eerste zorgbonus leidt tot een andere aanpak voor de tweede zorgbonus, later dit jaar.”

Tabak ziet graag dat er een informatiepunt komt waar onafhankelijke informatie over de zorgbonus te vinden is. Ook wil hij graag dat het aanvraagloket heropend wordt zodat de eerste zorgbonus alsnog aangevraagd kan worden. Als het aan de initiatiefnemer ligt, komt er een mogelijkheid om de bonus ook buiten de werkgever om aan te kunnen vragen, bijvoorbeeld via DigiD. Ook zou de bonus rechtstreeks aan de medewerker betaald moeten worden, in plaats van via de werkgever en zou onderzocht moet worden of de zorgbonus daadwerkelijk uitbetaald wordt.

Door: Redactie Ambtenarensalaris