Flexwerk heet hangijzer in cao-onderhandelingen Kinderopvang
14 september 2017 – De toepassing van flexwerk in de kinderopvang is het hete hangijzer in de komende cao-onderhandelingen. Als het aan vakbond FNV ligt stopt de ‘flexverslaving’ en gaat de werkdruk omlaag. Maar volgens Brancheorganisatie Kinderopvang zijn flexibele contracten nodig om pieken en dalen in het aantal kinderen op te vangen, schrijft het Financieel Dagblad.
De cao kinderopvang loopt tot en met 31 december dit jaar. Binnenkort starten daarom de onderhandelingen voor een nieuwe cao. In aanloop daarnaar toe heeft het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) onderzoek laten doen naar flexibiliteit, zekerheid en werkdruk in de kinderopvang.
Flex geeft stress
Uit het onderzoeksrapport ‘Flexibiliteit, zekerheid en ervaren werkdruk in de kinderopvang’ blijkt onder andere dat medewerkers te veel bezig zijn met administratief werk, meer zekerheid over hun werkuren willen en meer uren willen werken. Ook wordt duidelijk dat werknemers én werkgevers stress ervaren door de flexibiliteit in de opvang. “Natuurlijk zien wij de kwetsbaarheid van kinderopvangorganisaties bij veranderingen in regelingen zoals de kinderopvangtoeslag. Maar nu wordt dit werkgeversrisico vrijwel volledig afgewenteld op de medewerkers. Zij draaien hier onterecht voor op”, aldus Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg en Welzijn.
Wegbezuinigd
Volgens de FNV zijn ’taakuren’ wegbezuinigd en moeten pedagogisch medewerkers ook administratief en schoonmaakwerk doen, wat ten koste gaat van de aandacht voor de kinderen. De bond wil daarom in de komende cao-onderhandelingen een realistisch aantal taakuren afspreken, zodat dilemma’s bij de medewerkers om weg te lopen bij de groep en zich met andere taken bezig te houden, worden weggenomen.
Van der Weiden geeft verder aan dat veel werkgevers klagen over het moeilijk invullen van vacatures. “De helft van de ondervraagde werkgevers geeft dit ook aan in het onderzoek, maar wat ons betreft hebben zij het antwoord voor een groot deel zelf al in huis”, zegt Van der Weiden. Volgens het rapport heeft 60 procent van de medewerkers op dit moment een vast contract, maar moeten zij daarnaast beschikbaar zijn voor extra werk. Van de 40 procent met een tijdelijk contract wil 87 procent graag een vast contract. “Die optelsom is dus vrij simpel te maken. Wij roepen werkgevers dus op om medewerkers meer zekerheid te geven door meer vaste contracten en urenuitbreiding te bieden. Zo maken ze de kinderopvang als sector aantrekkelijker. Ook voor de duizenden medewerkers die de afgelopen jaren zijn ontslagen in de kinderopvang”, aldus Van der Weiden.
Door: Redactie Ambtenarensalaris