Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Brengt coronacrisis kentering voor vitale beroepen?

23 maart 2020 – Onder meer zorgverleners en leerkrachten werden afgelopen week aangemerkt als vitale beroepen. Beroepen die de afgelopen jaren hard streden voor meer erkenning. Brengt de coronacrisis eindelijk een kentering voor deze beroepen?

De lijst met vitale beroepen kwam er toen besloten werd de scholen te sluiten. Om te voorkomen dat werknemers in belangrijke sectoren thuis voor de kinderen moesten zorgen, werden deze beroepen op een speciale lijst geplaatst en mogen zij als enigen gebruikmaken van de noodopvang op scholen en bij kinderopvangcentra.

Bonus voor zorgpersoneel
Donderdag werd bekend dat medewerkers in de zorg kunnen rekenen op een bonus voor het optreden in de front linie bij de bestrijding van het coronavirus. Is dit het begin van een omslag voor de zorg en andere vitale beroepen?

FNV-vakbondsbestuurder Roel Berghuis denkt van wel, meldt dagblad De Gooi- en Eemlander. “Minister de Jonge van Volksgezondheid was al tot de conclusie gekomen dat de marktwerking in de zorg te ver was doorgeschoten. Geen misverstand hoor trouwens: ik ben niet per se tegen marktwerking. Maar in publieke sectoren moet iets anders verzonnen worden. Het heeft heel vaak te maken met verkapte bezuinigingen”, vertelt Berghuis.

Waardering
Volgens Berghuis is het een groot misverstand dat verpleegkundigen en leerkrachten alleen maar meer geld willen. “Het gaat eigenlijk vaak niet om plat meer loon. Het gaat om waardering en de ruimte om je vak uit te kunnen oefenen. En veel mensen zien dat die groepen het moeilijk hebben in de maatschappij.” Volgens Berghuis kunnen stakingen lang doorgaan door de steun die deze beroepsgroepen krijgen uit de samenleving. Berghuis vindt het dan ook mooi dat ze voorkomen op de lijst van cruciale beroepen.

Structurele verandering
Berghuis hoopt dat de samenleving niet alleen nu door de crisis, maar structureel verandert. “Het is nu niet de tijd om dit scherp aan te snijden. We hebben andere dingen aan ons hoofd. Maar je ziet dat als werknemers gewaardeerd worden, ze zonder dat dat daar iets tegenover staat, een tandje extra bij willen schakelen.”

Als het aan Berghuis ligt is de lijst met vitale beroepen niet vrijblijvend en moet er straks, na de crisis, echt iets veranderen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42457 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris