Ambtenarensalarissen stijgen net zo hard als bedrijfsleven

5 april 2018 – Met een loonstijging van 1,8 procent liep de salarisgroei bij de overheid in het eerste kwartaal gelijk op met die in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Blijf nu op de hoogte

40712 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Inhaalslag
De afgelopen jaren liep de groei tussen overheid en marktsector nog sterk uiteen. Waar de lonen in het bedrijfsleven geleidelijk aan omhoog gingen, verliep de loonontwikkeling bij de overheid veel grilliger. Zo maakte de overheid na jaren geringe groei in 2016 een inhaalslag van 3,4 procent.

ABP
De kosten voor de werkgevers gingen over de hele linie omhoog, maar in de publieke sector nog iets harder door de hogere ABP-pensioenpremies. Werkgevers waren in het eerste kwartaal 2,2 procent duurder uit dan een jaar eerder.

Ondanks de groei, blijven de lonen van bijvoorbeeld politiemensen en leraren nog achter. Daarmee geeft Rutte, die het bedrijfsleven oproept de lonen te verhogen, zelf niet het goede voorbeeld volgens FNV. “Politie en onderwijs hebben nu eindelijk recht op een fatsoenlijke loonsverhoging”, aldus Zakaria Boufangacha, FNV coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid. Gezien de economische groei pleit FNV al langere tijd voor een salarisgroei van 3,5 procent met een minimum van 1000 euro per jaar, maar dat blijkt nog te hoog gegrepen.

In het eerste kwartaal was het overgrote deel van de overheidscao’s nog niet rond. Uit een overzicht van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat de lonen in nieuwe cao’s met 2,1 procent sneller omhoog gingen. De onlangs overeengekomen cao voor het hoger beroepsonderwijs en de nieuwe cao onderzoekinstellingen zijn daarvan goede voorbeelden. Het is nog afwachten hoe dit voor de nog af te sluiten cao’s uitpakt.

Door: Redactie Ambtenarensalaris