AOW naar 69 in 2040

21 november 2017 – De AOW-leeftijd moet geleidelijk omhoog naar minstens 69 jaar in 2040. Alleen dan blijven de premies en pensioenen betaalbaar. Dat concludeert econoom Willem Heeringa van Tilburg University in een promotieonderzoek.

Oorzaak is de hogere levensverwachting. Wordt de AOW-leeftijd niet verhoogd, dan moet volgens Heeringa of de AOW-premie omhoog of het ouderdomspensioen worden versoberd. Sinds de introductie van het pensioenstelsel in 1957 leven Nederlanders gemiddeld langer en krijgen ze minder kinderen. Tegelijkertijd zijn mannen minder gaan werken, maar vrouwen juist meer. De hogere arbeidsparticipatie van vrouwen weegt volgens Heeringa echter niet op tegen de negatieve effecten van het dalende aantal geboortes en de afgenomen arbeidsparticipatie van mannen.

Ook stelt de econoom vast dat de pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller zouden moeten beleggen dan die van ouderen. Zo levert meer beleggen in aandelen voor jongere generaties uiteindelijk meer op.

De AOW-leeftijd gaat al geleidelijk omhoog naar 67 jaar in 2021. Daarna wordt de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bevriezing van de AOW-leeftijd op 65 jaar en 9 maanden zoals de bonden willen, gaat volgens minister Koolmees van Sociale Zaken niet gebeuren. ”Dat is onverstandig en onbetaalbaar. En jongeren zijn daarvan de dupe. Die betalen daarvoor de rekening”, aldus de minister eerder deze maand.

Door: ANP / Redactie Ambtenarensalaris