Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Betaald ouderschapsverlof naar 70 procent

14 oktober 2021 – Vanaf augustus 2022 hebben werkende ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof tegen 70 procent van hun salaris. Eerder was dat nog 50 procent. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Betaald Ouderschapsverlof en met de motie de betaling te verhogen van 50 naar 70 procent.

Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer al in met het wetsvoorstel voor betaald ouderschapsverlof tegen 50 procent van het loon. Dat is nu dus verder verhoogd naar 70 procent.

Momenteel is ouderschapsverlof wettelijk gezien nog onbetaald verlof. Alleen als hier in een cao of bedrijfsregeling andere afspraken over zijn gemaakt, krijgen medewerkers het verlof (gedeeltelijk) doorbetaald. Daardoor maakt slechts een derde van de ouders er gebruik van. Met de nieuwe wet wil het kabinet het gebruik stimuleren. In totaal hebben ouders tot de achtste verjaardag van het kind recht op 26 weken ouderschapsverlof. Voor de eerste 9 weken krijgen ouders per augustus volgend jaar van UWV 70 procent van hun dagloon tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon doorbetaald.

Als voorwaarde voor de doorbetaling geldt dat de 9 weken verlof in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Daarna kan het resterende verlof worden toegevoegd aan de overige weken onbetaald ouderschapsverlof.

De bonden reageren blij op de verhoogde doorbetaling, maar gaan graag nog een stap verder. Jan-Pieter Daems, bestuurslid van CNV stelt: “Een broodnodige verbetering van het eerdere voorstel en echt heel belangrijk dat dit gebeurt. Maar wat het CNV betreft zijn we er nog niet. Nog steeds zal het hiermee vooral voor de hogere inkomens haalbaar zijn om van deze regeling gebruik te gaan maken. Terwijl zorgen voor je kind geen elitaire bezigheid zou moet zijn. Wij pleiten daarom uiteindelijk voor 100 procent doorbetaald ouderschapsverlof. Alle inkomens kunnen dan op dezelfde manier profiteren van deze regeling. We roepen een nieuw kabinet dan ook om door te pakken: werk in de komende jaren naar een regeling met een volledig doorbetaald verlof.”

De invoering van het betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van het aanvullend geboorteverlof sinds 1 juli 2020.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50502 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris