Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Dekkingsgraad ABP flink gestegen

23 maart 2021 – De dekkingsgraad van ABP is de afgelopen maand met 4 procent gestegen, naar 97,5 procent. Oorzaak daarvan is de hogere rente. Dat meldt het ambtenarenpensioenfonds.

Rente gestegen
Na maanden van dalingen en kleine stijgingen, nam de dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds in februari toe met 4 procent en kwam daarmee uit op 97,5 procent. Volgens hoofdeconoom Thijs Knaap van APG, de pensioenuitvoerder van ABP, komt die plotselinge groei met name door het corona-steunpakket van president Biden. “De president van de Verenigde Staten heeft 1,9 biljoen dollar ter beschikking gesteld, een bedrag dat de Amerikaanse overheid leent op de kapitaalmarkt. Nu is er dus een flinke hoeveelheid geld uít de markt gehaald en is lenen ietsje duurder geworden. Dat werkt door in Europese rentes, die gaan mee omhoog waardoor onze dekkingsgraad stijgt”, legt Knaap uit.

Verdere stijging onwaarschijnlijk
Of de hoge rente aanhoudt, is volgens Knaap koffiedik kijken. “Er bestaat altijd een kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpt. Want als de rente stijgt, dan is dat prettig voor pensioenfondsen, maar het dwarsboomt de strategie van de centrale bank om de groei te verhogen. Ook kan het vervelend uitpakken voor de landen en bedrijven die geld lenen. Daarom zal de ECB proberen de rente laag te houden. Dat maakt een verdere stijging van de rente op korte termijn minder waarschijnlijk.”

ABP sloot 2020 nog af met een dekkingsgraad van 93,2 procent waarmee een pensioenverlaging in 2021 voorkomen kon worden.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2021 Ambtenarensalaris