Hoger nettoloon 2019: ambtenaar profiteert minst, zorgmedewerker heeft grootste voordeel

7 januari 2019 – Vrijwel alle werknemers zien vanaf deze maand een hoger nettoloon op hun loonstrook. Voor ambtenaren is deze stijging het kleinst, terwijl zorgmedewerkers het meest profiteren.

Blijf nu op de hoogte

45079 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Dat concluderen HR- en salarisdienstverleners ADP en Raet op basis van de nieuwe belastingtarieven en pensioenpremies per 1 januari 2019.

De lagere belastingtarieven in 2019 zijn vooral gunstig voor werknemers met een laag of gemiddeld inkomen. Door de hogere heffingskortingen en het lagere belastingtarief in de tweede en derde schrijf (van 40,85 naar 38,10 procent) stijgt het inkomen van werknemers met een modaal salaris (2.778 euro) met 56 euro netto per maand.

Hogere pensioenpremie drukt salaris ambtenaar
Ambtenaren hebben het minste geluk. Door de hogere pensioenpremie, neemt volgens ADP het netto-inkomen van een modaal verdienende ambtenaar ‘maar’ met 46 euro toe. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen, betalen 25 euro meer pensioenpremie en zien hun nettoloon met 45 euro toenemen. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er maandelijks 4 euro op achteruit. Een hoger salaris betekent verhoudingsgewijs een kleinere vooruitgang. Dat komt doordat naast een lager belastingtarief tegelijkertijd de arbeidskorting sneller afbouwt bij een hoger loon.

De hogere ABP-pensioenpremie heeft ook een negatief effect op de overheidswerkgevers. Alle werkgevers zijn dit jaar meer kwijt aan diverse bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Overheidswerkgevers moeten daarnaast tot wel 160 euro per ambtenaar extra betalen door de hogere pensioenkosten.


Afbeelding: RTL Z, bron: Raet

Zorgmedewerkers profiteren meest
In tegenstelling tot ambtenaren, behoren zorgmedewerkers tot de groep die het meest profiteren van de nieuwe tarieven. Volgens Raet houdt een werknemer in de zorg met een modaal salaris dit jaar 2,61 procent meer nettoloon over dan in 2018.

Door: Redactie Ambtenarensalaris
Foto: pixabay