Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Ministerie van Financiën raadt bonus en forse salarisverhoging ambtenaren af

6 oktober 2022 – Ambtenaren hoeven niet te rekenen op een salarisverhoging en bonus zoals onlangs is afgesproken voor medewerkers van de NS. Het is te duur en verpest de toekomstige onderhandelingspositie, waarschuwen ambtenaren van het ministerie van Financiën in een advies aan minister Kaag. Dat schrijft RTL Nieuws.

Afgelopen maand bereikten de bonden na maanden onderhandelen en afgedwongen met stakingen, een akkoord met de NS. Daarin krijgen NS-medewerkers er in anderhalf jaar 9,5 procent bij en tweemaal een bonus van 1.000 euro.

Forse kostenpost
Een zelfde verhoging doorvoeren in de overheidscao’s zou het kabinet volgens berekeningen van ambtenaren van Financiën jaarlijks 580 miljoen euro extra aan salarissen kosten en nog eens 350 miljoen euro extra als die verhoging met terugwerkende kracht ingaat. Daar komt dan nog 318 miljoen aan eenmalige uitkeringen bij.

Overheid volgt de markt
Naast de enorme kostenpost, noemen de ambtenaren de gebruikelijke systematiek waarbij de overheidslonen de ontwikkelingen in de markt volgen. Nu het voorbeeld van de NS volgen, schopt die werkwijze in de war.

Verzwakking toekomstige onderhandelingspositie
Een ander nadeel aan het volgen van het voorbeeld van de NS is het verzwakken van de toekomstige onderhandelingspositie naar de bonden. Het zou de weg vrijmaken voor de bonden om ook in andere situaties koopkrachtreparatie te eisen via de lonen.

Minister Bruins Slot liet een maand geleden al weten dat extra inflatiecorrectie voor ambtenaren er niet in zit. In de afgelopen juni gesloten cao rijksoverheid is er volgens de minister al rekening mee gehouden. In de cao bedraagt de gemiddelde stijging 7,5 procent, gerekend over 2,5 jaar, tot zelfs 20 procent voor de lagere inkomens.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49527 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris