Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Pensioenkortingen ABP en PFZW gaan mogelijk niet door

9 september 2019 – De korting op de ABP- en PFZW-pensioenen in 2020 gaat mogelijk niet door. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil in overleg met de pensioensector kijken naar een oplossing en de financiële gevolgen in kaart brengen.

Blijf nu op de hoogte

49204 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Ambtenarenpensioenfonds ABP en Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) zitten diep in de gevarenzone en met de huidige rekenrente, marktrente en instabiele situatie op de financiële markten, is de kans groot dat ze in 2020 pensioenkortingen moeten doorvoeren. Die situatie lijkt vooralsnog niet te wijzigen en alleen maar erger te worden.

De oplossing waar Koolmees naar wil kijken, is alleen voor komend jaar en geldt alleen voor ABP en PFZW. ABP en PFZW hebben beide, volgens de huidige rekenregels, te weinig geld in kas om de komende jaren aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Door de extreem lage rente is de dekkingsgraad de afgelopen maanden flink gedaald. De dekkingsgraad van ABP is inmiddels onder de kritische grens gezakt (93,9 procent op 31 juli 2019 bij een minimum van 95 procent). Pensioenverlaging komt voor ABP daarmee erg dichtbij. PFZW zat op 31 juli op een dekkingsgraad van 94,8 bij een minimum van 94 procent. De dekkingsgraden van augustus hebben de fondsen nog niet bekend gemaakt, maar die zijn verder gedaald.

In het begin juni gesloten pensioenakkoord zijn de rekenregels versoepeld. Van een minimale dekkingsgraad van 104 procent, is in de nieuwe situatie nog maar een dekkingsgraad van 100 procent vereist. Koolmees erkent dat met het akkoord in het achterhoofd, het eerlijk lijkt om ABP en PFZW komend jaar voor kortingen te sparen, omdat die gebaseerd zijn op eisen die binnenkort verdwijnen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris