Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar? Dit zijn de regels

18 december 2018 – Nu het einde van het jaar nadert, heeft u wellicht nog wat vakantiedagen over. U kunt er, in overleg met uw werkgever, voor kiezen de laatste dagen van het jaar vrij te nemen, maar misschien neemt u liever wat dagen mee naar volgend jaar.

Blijf nu op de hoogte

45079 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Zo bouwt u wat extra vrije dagen op voor een later moment. Meenemen van vakantiedagen mag, maar er zijn wel regels.

Bij uw vakantiedagen wordt er onderscheid gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Het is belangrijk om altijd eerst uw wettelijke vakantiedagen op te maken. Deze dagen komen namelijk een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd, te vervallen. Dat betekent dat u uw wettelijke vakantiedagen van 2018 voor 1 juli 2019 moet opnemen. Gelukkig is de praktijk niet altijd zo zwart-wit. In overleg met uw werkgever kan deze termijn eventueel verlengd worden als u niet de gelegenheid heeft gehad de uren op te nemen. Bespreek dit met uw werkgever en leg het schriftelijk vast om onduidelijkheid te voorkomen. Het kan ook zijn dat er in uw cao of bedrijfsreglement al afwijkende afspraken over de vervaltermijn gemaakt zijn. In dat geval gelden die voor iedereen. Uw werkgever moet zich echter wel aan de wet houden en u dus minimaal zes maanden de tijd geven de uren op te maken.

Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u in 2018 heeft opgebouwd, moet u uiterlijk in 2023 opnemen.

Ambtenarensalaris wenst u fijne feestdagen!

Door: Redactie Ambtenarensalaris