Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Brandweerlieden akkoord met aanpassing vroegpensioenregeling

27 juni 2017 – Brandweermedewerkers hebben ingestemd met het principeakkoord over de reparatie van het FLO-overgangsrecht; een soort vroegpensioen voor lichamelijk en psychisch zware beroepen. Dat meldt vakbond FNV.

Vorig jaar voerden brandweerlieden 16 weken actie voor aanpassing van het overgangsrecht Functioneel leeftijdsontslag (FLO). Door allerlei wetswijzigingen, waaronder verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, was de huidige regeling achterhaald. Eerder stoppen met werken is voor deze groep noodzakelijk vanwege de fysieke en mentale zwaarte van het brandweerberoep.

Financiële verslechteringen gerepareerd
Ook financiële verslechteringen door een aantal fiscale wijzigingen sinds 2005, zijn in het nieuwe akkoord gerepareerd. Brandweermedewerkers krijgen tot aan hun pensioen een netto-inkomensgarantie van 75 procent. Doordat ze één jaar langer doorwerken en één jaar langer een FLO-uitkering krijgen, bouwen ze bovendien twee jaar langer pensioen op. Daarmee is het AOW-gat ook gedicht.

Uittredeleeftijd in stand
In het akkoord is ook afgesproken dat de maximale uittredeleeftijd van 59 jaar overeind blijft. Wie wil, kan daarmee op 59-jarige leeftijd nog steeds stoppen met werken. “De meeste collega’s zijn op die leeftijd fysiek en mentaal op, dus dat die uittredeleeftijd overeind blijft, is een belangrijke winst”, aldus brandweerman Jacco Lijffijt.

Het FLO-overgangsrecht gaat in per 1 januari 2018 en geldt voor zo’n 2.600 brandweermensen in een bezwarende functie die voor 2006 bij de brandweer in dienst traden. De gesprekken voor de medewerkers die vanaf 2006 bij de brandweer zijn gaan werken, starten binnenkort.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41772 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris