Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Principeakkoord FLO-overgangsrecht brandweerpersoneel

31 oktober 2016 – De bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben op hoofdlijnen een principeakkoord bereikt over de aanpassing van het FLO-overgangsrecht; een soort vroegpensioenregeling voor brandweerpersoneel in de uitrukdienst. Dat meldt FNV Overheid. 

Uittredeleeftijd 59 overeind
Na 16 weken actievoeren, werden begin oktober de eerste onderhandelingsresultaten bereikt. Er is overeenstemming bereikt over langer doorwerken en nieuwe uittredeleeftijden, zodat het pensioen– en AOW-gat gerepareerd kunnen worden. “Maar de maximale uittredeleeftijd van 59 staat nog overeind”, zegt Bert de Haas, onderhandelaar namens FNV Overheid. “Dit was voor ons heel belangrijk. Brandweermensen staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen. Na jaren van gebroken nachten, levens redden en veel leed meemaken, hebben zij recht op een goed vroegpensioen. Eerder stoppen met werken is voor hen geen luxe, maar een noodzaak.” Verder hebben de brandweermedewerkers tot aan hun pensioen een netto-inkomensgarantie van 75% gekregen en zijn afspraken gemaakt over een inkomensvangnet bij arbeidsongeschiktheid vanaf 55 jaar.

Reparatie vroegpensioenregeling
Omdat brandweermedewerkers in de uitrukdienst een fysiek én mentaal zwaar beroep hebben, komen ze sinds 2005 in aanmerking voor het FLO-overgangsrecht, een soort vroegpensioenregeling. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is, met nadelige gevolgen voor de inkomsten. De Haas: “Voor sommige brandweermedewerkers betekende het zelfs een inkomen op bijstandsniveau en bleven ze met een enorm pensioen- en AOW-gat zitten. Daarom was reparatie van de regeling noodzakelijk.”

De hoofdlijnen worden op korte termijn uitgewerkt tot een compleet onderhandelaarsakkoord, dat aan de verschillende achterbannen kan worden voorgelegd. Pas als de leden hebben ingestemd is er sprake van een definitief akkoord.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41772 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris