Defensie wil meer vrouwen

11 mei 2017 – Met zo’n tien procent vrouwen, moet Defensie hard aan de slag om de gewenste afspiegeling van de samenleving te realiseren. Daarom konden jonge meiden afgelopen maandag kennismaken met de Marine en vinden deze week de Landmachtdagen plaats. Met een tekort van tien procent kampt de Marine met het grootste personeelstekort binnen de krijgsmacht.

Foto: Defensie.nl

Eerder deze week werd duidelijk dat Defensie kampt met een leegloop. Gebrek aan doorgroeimogelijkheden en onzekerheid over baanbehoud zijn daarvoor de belangrijkste redenen. Naar eigen zeggen werkt het ministerie eraan haar medewerkers perspectief te bieden. “Dat perspectief bestaat onder andere uit het aanbieden van opleidingen voor de eigen ontwikkeling, eerder duidelijkheid over een vaste baan en een verbetering van de interne doorstroom door waar nodig militairen te bemiddelen naar een civiele baan. Deze voorstellen staan in het arbeidsvoorwaardenbod van Defensie dat de vakbonden momenteel aan hun achterban voorleggen”, aldus het ministerie.

Meidenvaardag
Om meer vrouwen te interesseren voor het werk bij Defensie organiseert het ministerie jaarlijks een Meidenvaardag voor meisjes in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar. Meer dan 150 meiden lieten zich afgelopen maandag meevoeren op het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam. “Deze dag is een mooie gelegenheid om ze een kijkje in de keuken te geven”, vertelt amfibisch operatieofficier majoor der mariniers Peter de Vreng op Defensie.nl.

De reacties waren enthousiast. Geneeskundestudente Marlette (21): “Ik wil graag bij Defensie aan de slag als militair arts; dat is een mooie toevoeging aan mijn loopbaan, straks.” HBO-studente Kim (21) was erbij omdat zij ‘vrijheid wil vinden bij de marine’: “Daarbij houd ik veel van het water; ik zeil al van kleins af aan.” HAVO-leerling Jaimy (17) voer mee om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. “En dan wil ik straks veel van de wereld gaan zien met de marine.”

Door: Redactie Ambtenarensalaris