Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Hennis: AOW-gat betalen uit arbeidsvoorwaarden

3 november 2016 – Als het aan minister Hennis ligt, wordt het AOW-gat van ruim tienduizend oud-werknemers van Defensie, betaald uit de arbeidsvoorwaarden. Waar dat geld vandaan moet komen, wil de minister bespreken met de bonden, zei ze gister in de Tweede Kamer.

Defensiepersoneel wacht al twee jaar op een passende compensatieregeling van het ministerie. Oud-medewerkers van Defensie moesten op hun 55e stoppen met werken en krijgen tot hun 65ste een wachtgeldregeling. Die regeling was prima totdat de AOW-leeftijd in 2013 werd verhoogd naar 67 jaar. Er werd voor die tussenliggende periode een vergoeding uitgekeerd, maar die is te laag, zo bleek uit de uitspraak van twee verschillende rechtszaken.

Inkomensverlies groter dan geschat
Volgens de bonden lijden militairen en burgers met een AOW-gat al snel een inkomensverlies van 700 euro bruto per maand. Defensie wekt de indruk dat deze verliezen beperkt blijven tot hooguit 300 euro netto per maand. In de nieuwste berekeningen, uitgaande van de verbeterde compensatieregeling, zou men er volgens Defensie zelfs iets op vooruit kunnen gaan. Zij stellen ook dat militairen in de lagere rangen (sergeant en lager) tijdens de periode van hun AOW-gat onder bijstandsniveau terecht komen. Burgers lijden een inkomensverlies van minimaal 60%. Volgens de bonden gaat Defensie bij de zogeheten ‘maatmangegevens’ uit van een te hoge pensioenopbouw (militairen). Bij de burgers gaat Defensie uit van het ‘naar voren halen’ van het ouderdomspensioen. Dat vinden de bonden onterecht. Ook de hoogste bestuursrechter verwerpt dit uitgangspunt.

Hennis wil nu een oplossing bieden die past bij de uitspraken van de rechter. Omdat het om individuele zaken ging, moet worden uitgezocht hoe die uitspraak kan worden toegepast op alle oud-werknemers. Daar zijn de vakbonden voor nodig.

“Ik ga de oplossing leveren. Liever vandaag dan morgen”, aldus de bewindsvrouw. Ze belooft een oplossing te zoeken die recht doet aan de balans tussen ambtenaren die nog bij Defensie werken en de groep die de dienst heeft verlaten. In totaal gaat het om kosten van ruim 600 miljoen euro tot 2035.

Boete Belastingdienst
De oplossing valt onder andere zo hoog uit omdat Defensie als werkgever een boete van 157 miljoen euro aan de Belastingdienst moet betalen over de vergoeding, omdat het om een VUT-regeling gaat, meldt nu.nl. Die boete, door de fiscus een heffing genoemd, moet werkgevers ontmoedigen om ouderen eerder met pensioen te sturen en geldt voor alle bedrijven in Nederland. Voor Defensie kan daarop geen uitzondering worden gemaakt, ondanks dat Defensie verplicht is militairen leeftijdsontslag te geven.

Snelle oplossing
Zowel de oppositie als de coalitie wijzen op de bijzondere positie die de oud-militairen hebben. Ze roepen de minister op snel met een oplossing te komen en vinden het onbegrijpelijk dat er geen directe oplossing wordt gevonden voor de mensen die zich jarenlang in binnen- en buitenland voor Nederland hebben ingezet.

Het debat met de minister wordt over enkele weken voortgezet.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42768 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris