Overleg gelijktrekken verlofdagen gemeenten van start
22 september 2016 – De wens van werkgevers en vakbonden om het verschil in verlofregelingen tussen gemeenten terug te dringen, kost sommige gemeenteambtenaren mogelijk een aantal verlofdagen. Nu is het nog zo dat elke gemeente er een eigen regeling op nahoudt.
Harmonisering
Gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen zijn, voorafgaande aan de echte onderhandelingen over een nieuwe gemeente-cao, vorige week begonnen. In een proces van co-creatie proberen de partijen en betrokkenen op voorhand met één gezamenlijk advies te komen met betrekking tot de gewenste harmonisering. Het streven is dat op 2 december klaar te hebben.
Seniorenregelingen
Vertrekpunt voor de verkenning is de huidige situatie bij gemeenten, waarin er naast het voor iedereen gelijke wettelijk verlof er lokaalgeregeld bovenwettelijk verlof is. De omvang van dat lokale verlof verschilt en is soms op individueel niveau gekoppeld aan leeftijd, dienstjaren en/of salarisschaal en op collectief niveau aan lokale feestdagen. Inzet is een eind te maken aan bestaande verschillen in lokale en individuele verlofuren en te komen tot één regeling voor alle werknemers. De ene gemeente kent bijvoorbeeld een veel riantere seniorenregeling dan de andere. Het aantal leeftijdsdagen kan variëren van één tot zes extra dagen.
Werkgevers aan onderkant
De strijd bij de harmonisatie gaat volgens cao-onderhandelaar Bert de Haas van FNV Overheid straks over welk maximum wordt aangehouden bij het middelen. ‘De werkgevers zullen aan de onderkant gaan zitten’, verwacht hij. In de co-creatiefase worden volgens Sietske Pijpstra van het College voor Arbeidszaken nog helemaal geen stellingen betrokken. ‘Er worden slechts mogelijkheden verkend’, zegt ze.
Externe inhuur
Onderdelen van de besprekingen zijn ook het verkennen van de opties om via interne flexibilisering tot terugdringen van externe inhuur te komen en het mogelijk maken van flexibel en bewust belonen. Voor co-creatie is gekozen om zo veel mogelijk gemeenten en medewerkers te betrekken bij het cao-proces. Dat moet het draagvlak vergroten voor de latere cao-afspraken.
Door: Binnenlands Bestuur