Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

Wat is thuiswerkvergoeding?

Sinds corona wordt er veel meer thuisgewerkt. Het biedt zowel werkgevers als werknemers meer flexibiliteit en beide partijen zien er meer en meer de voordelen van. Maar thuiswerken kost ook geld. Denk aan kosten voor elektriciteit, gas en water, koffie en thee en ook wc-papier. Kosten die op kantoor voor rekening van uw werkgever zijn, maar thuis uit uw eigen portemonnee betaald worden. Daarom bieden steeds meer werkgevers een thuiswerkvergoeding. Dit is een bedrag om de kosten die u maakt om thuis te werken te vergoeden.

Maximaal 2 euro netto per dag

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft berekend dat het om een bedrag van 2 euro per dag gaat. Sinds 1 januari 2022 mogen werkgevers hun medewerkers een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven. Op basis van de berekening van Nibud is deze maximale onbelaste vergoeding bepaald op 2 euro*. In diverse cao’s is deze vergoeding inmiddels vastgelegd, zoals bij de rijksoverheid, politie en gemeenten. Omdat de vergoeding voor de werkgever onbelast is, ontvangt u de vergoeding netto.

Thuiswerk- en reiskostenvergoeding

Op de dagen dat u de onbelaste thuiswerkvergoeding ontvangt, mag uw werkgever u geen reiskostenvergoeding geven. Wil uw werkgever deze wel blijven betalen, dan kan de thuiswerkvergoeding niet belastingvrij worden vergoed. Uw werkgever kan dit compenseren met een hogere thuiswerkvergoeding. Boven de 2 euro wordt deze dan wel belast. De Belastingdienst ziet het dan als loon.

* De regeling en berekening gaat uit van 214 werkdagen per jaar voor een fulltime medewerker, na aftrek van vakantie, ziekte (gemiddeld ziekteverzuim) en feestdagen. Zie onderstaande rekenvoorbeelden. 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49471 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris