Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

CAO MBO opgezegd, onderhandelingen gestart

23 november 2021 – Gister zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao mbo gestart. De huidige cao, die loopt tot 1 december, is opgezegd. Daarmee wordt automatische verlenging van de cao voorkomen.

De huidige cao is een kortlopende cao en vooral een ‘poen-cao’, bedoeld om het beschikbare geld veilig te stellen. Voor verdere inhoudelijke afspraken, zoals een verbeterd carrièreperspectief voor docenten, zijn extra investeringen van het kabinet nodig. Zo pleit de AOb ervoor 60 procent van de docenten in de hogere LC-salarisschaal te krijgen. Hiervoor is volgens AOb-bestuurder Henrik de Moel structureel 90 miljoen euro extra nodig.

Opgezegd
Hoewel er nog steeds geen nieuw kabinet is, willen de bonden voorkomen dat de cao stilzwijgend doorloopt tot juni 2022. Daarom hebben ze de cao opgezegd. Wanneer een nieuwe cao pas per 1 juli 2022 in zou gaan wordt het volgens De Moel voor scholen lastig om afspraken door te voeren voor het volgende schooljaar.

Loonruimte
Helaas is de loonruimte voor 2022 nog niet bekend. Die wordt altijd in het voorjaar door het kabinet vastgesteld. De werkgevers zullen daar nu dan ook nog geen toezeggingen over willen doen. Dat betekent dat nu alleen afspraken gemaakt kunnen worden over kleinere, vooral technische, onderwerpen. Het gaat dan onder andere om reiskostenvergoedingen, extra regelingen bij fusies of afspraken over betere samenwerking tussen mbo- en vo-scholen (Besluit bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs).

Zodra er een nieuw kabinet is, wordt de uitslag van de formatie uiteraard in de onderhandelingen meegenomen, laat De Moel weten.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50471 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris