Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Koopkrachtbehoud en carrièreperspectief speerpunten in CAO MBO

22 mei 2023 – Bonden en werkgevers in het mbo hebben hun inzet voor een nieuwe cao mbo per 1 juni bekend gemaakt. Koopkrachtbehoud en carrièreperspectief zijn daarbij speerpunten voor de bonden. De eerste twee onderhandelingsrondes zijn inmiddels geweest. Vandaag praten bonden en werkgevers verder.

Volgens de bonden leidde de inflatie begin dit jaar tot een achterstand van 8 procent en ook dit jaar is wat dat betreft een onzeker jaar. Met name bij de lagere OBP-schalen wordt de inflatie gevoeld. Daarom pleiten de bonden voor alle medewerkers voor behoud van koopkracht en maximale compensatie voor de lagere loonschalen via bijvoorbeeld een nominale loonstijging.

Doorgroeimogelijkheden
Een ander belangrijk onderwerp betreft het carrièreperspectief. In 2026 zou 60 procent van de leraren in de LC-schaal of hoger moet zitten, zonder dat zij daarvoor allerlei taken buiten de klas hoeven te doen. Landelijke cao-afspraken moeten concurrentie binnen en buiten het onderwijs tegen gaan.

Ook OBP-personeel moet kunnen doorgroeien. Met steeds meer verantwoordelijkheden waarvoor meer kennis nodig is, moet opnieuw gekeken worden naar een actuele beschrijving en waardering van functies.

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding
Ook op het gebied van reiskosten en thuiswerken willen de bonden stappen zetten. Onder andere door verhoging van de kilometervergoeding voor woon-werkverkeer van 19 naar 21 cent per kilometer conform de belastingvrije vergoeding die sinds 1 januari 2023 geldt. Voor dienstreizen vragen de bonden een vergoeding van 35 cent per kilometer.

Voor thuiswerken bestaan al diverse lokale regelingen. Om onderscheid tussen scholen te voorkomen, zetten de bonden in op een collectieve regeling in de cao. Als uitgangspunt geldt de Nibud-norm, op dit moment 3 euro per dag.

Andere onderwerpen die in de inzet terugkomen zijn afspraken over een verbeterde startersregeling, long covid en ouderschaps-, geboorte- en adoptieverlof.

Looptijd
De huidige cao loopt eind deze maand af. De bonden willen een nieuwe cao afspreken met een looptijd van een jaar. De werkgevers zetten in op twee jaar.

Bekijk hier de volledige inzet van de bonden.
Bekijk hier de inzet van de werkgevers.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50502 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris