Leraren primair onderwijs gaan opnieuw staken

7 september 2017 – Leraren in het primair onderwijs gaan op 5 oktober, de dag van de leraar, opnieuw staken. Ze zijn niet tevreden met de vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt.

De eerdere actiedag op 27 juni heeft tot nu toe geen harde beloften opgeleverd. Vorige week maakte demissionair minister Asscher bekend dat er een ‘substantieel’ bedrag wordt uitgetrokken om de lerarensalarissen te verhogen. Bedragen zijn echter nog niet bekend. Ook werd gesproken over een bedrag van 270 miljoen. Dit vinden de leraren veel te vaag en te weinig.

Code rood
Leraren Thijs Roovers en Jan van de Ven, initiatiefnemers van POinactie maakten de staking bekend in een uitzending van Pauw. Het lerareninitiatief wordt gesteund door de vakbonden en zijn samen verenigd in POfront. De vakbonden roepen hun leden nu op om op 5 oktober naar het Zuiderpark in Den Haag te komen voor een massale actie. “Het is code rood in het primair onderwijs! Een tekort aan leraren dreigt. Er is 900 miljoen nodig voor verhoging van de lerarensalarissen. Daarnaast is er 500 miljoen nodig voor het aanpakken van de werkdruk, door meer assistenten aan te nemen of de klassen te verkleinen”, aldus POfront.

Volgens een peiling van de PO-raad heeft een grote meerderheid van de schoolbesturen begrip voor de staking en steunen zij de acties van de leraren.

Stakingsuitkering
Leraren die van plan zijn aan de staking mee te doen, moeten dit zo snel mogelijk aan hun directie laten weten. Als werkgevers het loon voor 5 oktober inhouden, hebben vakbondsleden recht op een stakingsuitkering. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ze zich laten registreren, waarschuwt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Door: Redactie Ambtenarensalaris
Foto: ANP