Meer vaste banen en 2 procent salarisverhoging in CAO Universiteiten
29 juni 2021 – Na één jaar in vaste dienst, 2 procent salarisverhoging, een minimumloon en een thuiswerk- en internetvergoeding. Dat zijn de belangrijkste afspraken in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao universiteiten met een looptijd van 1 januari 2021 tot 1 april 2022.
Meer salaris en minimumloon
In het akkoord gaan de salarissen in twee stappen omhoog: 1,64 procent per 1 juli en nog eens 0,36 procent per 1 januari 2022. Voor medewerkers die vallen in de laagste salarisschalen, zoals portiers, servicemedewerkers, schoonmakers en werknemers bij de repro geldt per 1 juli 2021 een minimum uurloon van 14 euro. Daarmee worden de zes laagste salarisschalen opgetrokken. Volgens AOb-sectorbestuurder Donald Pechler was het een uitdrukkelijke wens van medewerkers om iets voor deze groep te doen. “Zij faciliteren het onderwijs. Ik ben blij dat we dit geregeld hebben”, aldus Pechler.
Eenmalige uitkering
Naast een loonsverhoging ontvangen medewerkers in september een eenmalige uitkering van 650 euro op basis van een 38-urige werkweek.
Thuiswerk- en internetvergoeding
Thuiswerken is door corona een belangrijker onderwerp geworden. Daarom zijn ook daar afspraken over gemaakt. Vanaf 1 september 2021 krijgen medewerkers een netto thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag en een netto internetvergoeding van 25 euro per maand.
Na één jaar in vaste dienst
Huidige universitair docenten, hoofddocenten, hoogleraren en ondersteunend personeel komen voortaan na een jaar in vaste dienst. Nieuwkomers krijgen na anderhalf jaar een vast contract. Jan Boersma, bestuurder FNV Onderwijs & Onderzoek spreekt van een cultuuromslag bij universiteiten. En ook Pechler is blij met de afspraak over meer vaste banen. “Zo’n achthonderd wetenschappelijk medewerkers krijgen daarmee dit jaar een vast dienstverband en in de groep obp’ers loopt dat op tot tweeduizend. Dit is een flinke verbetering, want als je de huidige cao voor universiteiten zou volgen dan kunnen medewerkers zelfs vier jaar lang of zelfs langer een tijdelijk contract krijgen.”
Werkdruk
Een ander belangrijk onderwerp is de werkdruk. Universiteitsbesturen moeten voortaan in gesprek met het Lokaal Overleg (LO) om goede afspraken te maken over de afbakening van werk- en privétijd. Ook moeten alle medewerkers ‘vrij besteedbare werktijd’ waarbij ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Als voorbeelden noemt de AOb het invoeren van vergaderluwe weken of op een uur van de dag nooit afspraken inplannen. Daarnaast moeten werknemers een reële taakopdracht krijgen. “Sommige medewerkers zitten zo volgepropt met onderwijs dat ze geen onderzoek meer kunnen doen binnen de werktijd”, zegt Pechler. “Werkgevers moeten hier rekening mee houden en duidelijk afspraken maken met het LO en de medezeggenschapsraad. Zij hebben hier een belangrijke rol in. Medewerkers moeten een realistisch uit te voeren taakopdracht krijgen, waarbij universiteiten bijvoorbeeld de verhouding vastleggen tussen onderwijs, onderzoek, voorbereiding en andere taken. Ze kunnen daar bandbreedtes voor aangeven.”
Voor oudere medewerkers zijn er definitieve afspraken gemaakt over het vitaliteitspact. Zij kunnen minder werken tegen inlevering van een deel van hun salaris, maar met behoud van volledige pensioenopbouw.
Ontslagbescherming
In het akkoord wordt de ontslagbeschermingstermijn in fases ingekort. Op dit moment krijgen werknemers in totaal dertien maanden ontslagbescherming bij reorganisaties. In die periode mogen ze niet ontslagen worden, maar hebben dan de tijd om ander werk te vinden.
Vanaf 1 juli 2023 gaat de ontslagbeschermingstermijn terug naar tien of elf maanden. Het aantal maanden is afhankelijk van het aantal dienstjaren. Per 1 januari 2025 krijgen medewerkers nog zes of zeven maanden ontslagbescherming. “Zij krijgen doorbetaald, zonder dat ze er werk voor hoeven verrichten, want de meeste wetenschappelijke medewerkers werken al over en wat blijft er dan over van werk-naar-werk begeleiding? In de oude afspraak bleven medewerkers hun eigen werk verrichten, maar kregen daar feitelijk geen tijd om naar ander werk uit te kijken. Die gelegenheid krijgen ze nu wel”, legt Pechler uit. Werknemers die onder een reorganisatie vallen krijgen een marktconform budget voor professionele ondersteuning bij het vinden van ander werk. Tot slot krijgen medewerkers die vijf jaar of minder voor hun AOW-leeftijd zitten en een dienstverband hebben van vijftien jaar of langer, per 1 juli 2023 voortaan één jaar ontslagbescherming.
Stemmen
Het akkoord wordt aan de achterban voorgelegd. Zij kunnen er tot 1 augustus op stemmen.
Bekijk hier het volledige cao-akkoord universiteiten 2021 – 2022.
Door: Redactie Ambtenarensalaris