Vakbonden moeten plaatsmaken voor leraren

9 april 2018 – Het bestuur van de Onderwijscoöperatie moet worden overgedragen aan leraren. De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een motie hiervoor aangenomen. Alleen VVD stemde met 33 stemmen tegen.

Blijf nu op de hoogte

40712 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Het huidige bestuur van de Onderwijscoöperatie bestaat volledig uit vakbondsvertegenwoordigers. Volgens Tweede Kamerleden Rog (CDA) en Van Meenen (D66) is het in het belang van het onderwijs ‘dat leraren zich organiseren in een zelfbewuste, professionele beroepsgroep’. Deze rol moest vervuld worden door de Onderwijscoöperatie, maar die is daar volgens Rog en Van Meenen nooit in geslaagd en heeft ook geen draagvlak en vertrouwen onder de beroepsgroep.

In de motie wijzen de Kamerleden onder andere op een groep als PO in actie die aantoont dat de beroepsgroep zichzelf prima kan verenigen. Rog en Van Meenen verzoeken de regering daarom om het bestuur van de Onderwijscoöperatie over te dragen aan een bestuur van leraren die het vertrouwen hebben van hun collega’s.

Afgelopen najaar werd de benoeming van Jan van de Ven, een van de aanvoerders van PO in actie, bij de Onderwijscoöperatie nog stop gezet door verschillen van inzicht. Van de Ven wilde van de Onderwijscoöperatie een vereniging puur voor de leraar maken. Hij wilde voorzitter van het bestuur worden, maar het bestuur ging daar niet in mee.

Door: Redactie Ambtenarensalaris