Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

CAO Rijk: hoop op onderhandelingsresultaat eind deze week

25 maart 2024 – De onderhandelingen voor een nieuwe cao rijk zijn gestart. De bonden willen nog deze week tot een resultaat komen en zetten met name in op een hoger loon, ter compensatie van de inflatie.

Normaal starten de onderhandelingen voor de rijks cao pas in april/mei, als het kabinet de voorjaarsnota heeft gepresenteerd, maar eerder drongen de bonden al aan op een snelle start om rijksmedewerkers te compenseren voor de inflatie. Ook zijn de bonden bang voor een koerswijziging als er een nieuw kabinet is.

Uitbreiden IKB-doelen
Positieve punten die volgens vakbond FNV in de besprekingen naar voren kwamen, waren onder andere de uitbreiding van het aantal IKB-doelen, het vergroten van de sociale veiligheid en het uitbreiden van betaald zorgverlof. Ook willen zowel de bonden als de werkgever tot een nieuw functiewaarderingssysteem komen waarin meer aandacht is voor de uitvoerende functies.

Verslechteringen
Daarnaast wil de werkgever ook verslechteringen doorvoeren zoals het afschaffen van de aanvullende vergoeding woon-werkverkeer via het IKB en de lunch- en dagvergoeding bij dienstreizen. Ook wil de werkgever de mogelijkheden voor een tijdelijk contract uitbreiden.

Zowel de bonden als de werkgever willen nog deze week tot een onderhandelingsresultaat komen. Daarom zetten de bonden met name in op een geld cao en de uitwerking van cao-teksten. Goede afspraken over secundaire arbeidsvoorwaarden zijn mooi meegenomen, maar verslechteringen bemoeilijken de voortgang en moeten wat de bonden betreft, van tafel.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41772 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris