Justitiemedewerkers durven niet te praten
10 april 2017 – Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de angstcultuur op de werkvloer bespreekbaar maken, maar stuit op een probleem: de ambtenaren durven niet. Dat meldt het AD op basis van een interne notitie.
Uit een medewerkertevredenheidsonderzoek begin dit jaar bleek dat er een angst- en afrekencultuur heerst op het bestuursdepartement van Veiligheid en Justitie. Secretaris-Generaal Siebe Riedstra wil die cultuur aanpakken met bespreeksessies, procesbegeleiders en clusterplannen. Maar echt voorspoedig gaat het verbetertraject niet. De ondernemingsraad heeft Riedstra gewaarschuwd dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie niet vrijuit durven te praten tijdens de bespreeksessies, blijkt uit de notitie in handen van het AD.
Oorzaak is volgens de ondernemingsraad van het bestuursdepartement de manier waarop leidinggevenden de gesprekken leiden: “De medewerker moet zich veilig voelen in de relatie met zijn collega’s en leiding. De groepsondernemingsraad (GOR) heeft signalen ontvangen dat dit open gesprek niet altijd kan plaatsvinden”, aldus Riedstra.
Uit het tevredenheidsonderzoek bleek dat bijna één op de vier ambtenaren van Veiligheid en Justitie van plan is op te stappen vanwege gebrek aan visie, slechte communicatie en een torenhoge werkdruk. “Werk blijft komen, weigeren wordt niet geaccepteerd en extra formatieplaatsen zijn onbespreekbaar.” Het ministerie noemde de resultaten van het onderzoek ‘zorgelijk’.
Door: Redactie Ambtenarensalaris
Foto: ANP