Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Gemiddeld ruim 8 procent erbij in CAO Waterschappen 2023

5 december 2022 – 1000 euro eenmalig, 125 euro structureel en twee salarisverhogingen van 2,5 procent. Dat hebben bonden en werkgevers afgesproken in het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao waterschappen voor 2023. Voor de gemiddelde medewerker betekenen de verhogingen een verbetering van ruim 8 procent.

Om snel tot een resultaat te komen, hebben de onderhandelaars besloten een nieuwe cao af te sluiten zonder veel inhoudelijke afspraken. Reden daarvoor zijn de grote financiële zorgen van medewerkers, zoals ook in de rest van de maatschappij. Nadat de onderhandelingen op 24 november van start gingen, ligt er nu al een resultaat met de focus op de lonen.

Salarisafspraken
Het betreft een cao voor een jaar vanaf 1 januari 2023. Alle medewerkers ontvangen deze maand een eenmalige uitkering van 1.000 euro ongeacht de omvang van het dienstverband. Per 1 januari 2023 volgen een structurele loonsverhoging van 125 euro bruto per maand bij een voltijd dienstverband en een verhoging van 2,5 procent. Ook bedraagt het minimum uurloon per 1 januari 14 euro. Halverwege het jaar, per 1 juli 2023, gaan de lonen nogmaals met 2,5 procent omhoog.

Gemiddeld ruim 8 procent
Voor de gemiddelde medewerker betekenen de salarisverhogingen een inkomensverbetering van ruim 8 procent. Medewerkers in schaal 5 krijgen er zelfs tot 10 procent bij door de nominale verhoging van 125 euro per 1 januari 2023.

Ook voor uitzendkrachten en payrollmedewerkers
Alle salarisafspraken gelden ook voor uitzendkrachten en payrollmedewerkers.

Volledig betaald ouderschapsverlof
Medewerkers die na 1 januari 2023 gebruikmaken van het wettelijk betaald ouderschapsverlof, krijgen deze 9 weken volledig doorbetaald. Hiervoor vult de werkgever de uitkering van het UWV van 70 procent aan tot 100 procent.

Reiskostenvergoeding naar 21 cent
Vanaf 1 januari 2023 gaat ook de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van 19 naar 21 cent netto per kilometer. De vergoeding voor zakelijke kilometers gaat omhoog van 33 naar 37 cent per kilometer. Hiervan is 21 cent netto en 16 cent bruto.

Thuiswerkvergoeding overeind
De huidige thuiswerkvergoeding bedraagt 3 euro per gewerkte thuiswerkdag. Dit bedrag blijft staan totdat het Nibud een hogere vergoeding adviseert. Dan gaan de onderhandelaars opnieuw in gesprek om te kijken of de vergoeding aangepast moet worden.

Nu verder met andere onderwerpen
De bonden benadrukken dat de andere onderwerpen met dit resultaat niet van tafel zijn. Daar worden de gesprekken binnenkort over voortgezet. Afspraken hieruit die veel geld kosten, gaan waarschijnlijk pas in per 1 januari 2024.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41664 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris