CNV is daarom blij met de toegezegde steun. “Als zorginstellingen financieel krap zitten, betaalt het personeel doorgaans de rekening. Het is daarom goed dat het ministerie en de verzekeraars nu garanties bieden, die de extra kosten dekken die instellingen maken vanwege de crisis. Van belang is dat dit ook gaat gelden voor zorg die instellingen nu niet kunnen leveren, omdat afdelingen gesloten zijn of bepaalde zorg niet meer kunnen leveren. Noodgedwongen wordt personeel elders ingezet of moet er vanwege het vermijden van fysiek contact, de zorg worden aangepast. Voorkomen moet worden dat instellingen hierdoor financieel achteruitgaan, omdat niet-geleverde zorg ook niet wordt betaald. Instellingen moeten daarom wel worden gecompenseerd voor de kosten die zij maken in deze periode”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.
Goede nazorg
De bond wijst daarbij ook op de nazorg voor medewerkers na de crisis. “De komende tijd zal er aandacht moeten zijn voor het overeind houden van werknemers, zowel fysiek als psychisch. Ook na de crisis is nazorg van belang. Extra bezuinigingen vanwege financiële krapte passen daar niet bij”, aldus de vakbond.
Bonus
Eerder werd al bekend dat zorgpersoneel dat zich een slag in de rondte werkt om het virus onderuit te krijgen een bonus verdient. De uitwerking daarvan wordt door het kabinet onderzocht.