Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Uitwerking CAO-afspraken Kinderopvang

22 juni 2023 – Werkgevers en bonden in de kinderopvang hebben nadere afspraken gemaakt over verschillende onderwerpen in de in februari afgesloten cao kinderopvang. Dat meldt vakbond FNV.

Levensfasebudget (LFB)
In de cao werd afgesproken dat het LFB vijf jaar wordt geïndexeerd. Dit bleek echter moeilijk uitvoerbaar. Daarom hebben bonden en werkgevers afgesproken dat het nu gespaarde bedrag op 1 januari 2024 wordt geïndexeerd en wordt omgezet in uren. Het bedrag dat de medewerker spaart wordt niet meer in geld, maar in uren uitgedrukt. Men kan maximaal 100 weken x de contractomvang sparen. Verandert de medewerker van werkgever in de kinderopvang, dan is het bedrag overdraagbaar.

Niet-groepsgebonden werkzaamheden (NGU)
Het cao-artikel over niet-groepsgebonden werkzaamheden wordt aangescherpt. Uiterlijk op 1 april van een jaar moet de werkgever met de medezeggenschap afspraken hebben gemaakt over de NGU. De medezeggenschap heeft recht op informatie over de inzet van de uren aan het einde van het jaar. Krijgt een medewerker een NGU-taak toebedeeld, dan horen ook de NGU-uren die daaraan gekoppeld zijn, bij die medewerker.

Aanscherping afspraken roosteren
Ook de afspraken over roosteren worden aangescherpt. Het roosterbeleid van een kinderopvangorganisatie moet aansluiten bij de regels in de cao. Voor een sluitdienst moeten de werktijden minimaal gelijk lopen met de sluitingstijd van een locatie. Stand-by-diensten horen niet thuis in de cao kinderopvang.

Reiskosten
Een werkgroep gaat de reiskostenregeling moderniseren met een regeling die in het voordeel van iedere medewerker is.

Waak- en rouwverlof
Medewerkers krijgen het recht om maatwerkafspraken te maken over waak- en rouwverlof voor familieleden, maar ook voor dierbaren waarmee de werknemer niet verwant is.

(Feestdagen)verlofregeling
Om medewerkers meer vrijheid te geven bij de invulling van verschillende verlofsoorten, wordt ook de verlofregeling gemoderniseerd. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld verlof krijgen op niet-chrsitelijke feestdagen.

Roosteren bij menstruatie en overgang
De medewerker mag de werkgever vragen bij het inroosteren rekening te houden met menstructie- en overgangsklachten.

Vakbondsverlof
Het vakbondsverlof wordt omgezet van dagen naar uren zodat medewerkers ook een paar uur vakbondsverlof kunnen opnemen in plaats van een hele dag. Ook moet vakbondsverlof ook buiten de reguliere werktijden gebruikt kunnen worden zodat activiteiten in de avonduren en op roostervrije dagen ook voor vakbondsverlof in aanmerking komen. Ook komt er een pilot met vakbondsconsulenten die vakbondswerk bij hun eigen organisatie kunnen uitvoeren en hiervoor vrijgestelde uren krijgen.

Verduidelijking meenemen bovenwettelijk verlof
Tot slot wordt de cao-tekst over het meenemen van bovenwettelijk verlof naar een volgend jaar aangepast. Dat moet duidelijker maken dat een medewerker de 66 uren van het verlofbudget cumulatief kan opsparen tot maximaal 5 keer 66 uur bij een fulltime dienstverband.

Alle gemaakte afspraken gaan in als de cao-teksten zijn vastgesteld en de cao is gepubliceerd.

Door: Redactie Ambtenarensalaris.nl

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42646 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris