Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Einde flex door nieuwe gemeente cao?

4 september 2017 – Het aantal banen groeit, de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Toch zijn flexkrachten nog steeds populair bij gemeenten. De nieuwe gemeente cao stelt beperkingen aan het aantal flexmedewerkers. Zorgt dit voor een omslag?

In het tweede kwartaal nam het aantal banen toe met 51.000, de grootste banengroei sinds 2008. Bij het openbaar bestuur ging het om 400 banen meer dan een kwartaal eerder, zo blijkt uit de arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de invulling van die banen, blijken gemeenten nog steeds de voorkeur te geven aan flexkrachten.

Krapte
De vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen, nam voor het openbaar bestuur de afgelopen twee jaar toe van 11 naar 18, een toename van zo’n 64 procent. Dat is hoger dan de gemiddelde vacaturegraad die met 41 procent toenam van 17 naar 24. Door de overall banengroei dreigt een tekort aan personeel. Om hierop in te spelen worden flexcontracten vaker omgezet in een vast dienstverband en worden meer vaste banen aangeboden. Zo maakte VDL Nedcar onlangs bekend naast 1.400 uitzendkrachten, voor eind 2018 nog eens 600 flexkrachten een vaste baan of jaarcontract aan te bieden.

Deze trend lijkt nog niet zichtbaar bij de overheid, zo laat Binnenlands Bestuur weten na navraag aan vakbond FNV. “Bij de overheid en met name bij gemeenten zien we juist steeds meer een inzet op flexkrachten. Te beginnen met contracten van een jaar, met de mogelijkheid dat met nog een jaar te verlengen”, aldus Renny Hooi, algemeen directeur van Het Publieke Domein in Binnenlands Bestuur.

In de nieuwe gemeente cao, die nu nog ter goedkeuring bij de gemeenten en vakbondsleden ligt, wordt het inhuren van payrollers minder aantrekkelijk. Deze medewerkers moeten minimaal dezelfde beloning krijgen als medewerkers in vaste dienst. Dit geldt ook voor de bijdrage voor sociale zekerheid en pensioenopbouw. Omdat voor payrollers daar bovenop nog een toelage betaald moet worden, worden flexkrachten duurder dan vaste medewerkers en wordt het minder aantrekkelijk van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Personeelsbeleid
Met de nieuwe cao, de vergrijzing van het ambtenarenapparaat en de huidige economische vooruitzichten doen gemeenten er goed aan hun personeelsbeleid kritisch onder de loep te nemen om lege handen te voorkomen. Gemeenten en vakbondsleden hebben nog tot en met 27 september om op het cao-voorstel te reageren.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42644 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris