Pensioenkortingen ABP en PFZW kunnen voorkomen worden
17 oktober 2019 – Weer is de dekkingsgraad van ABP en PFZW gedaald, waarmee de kans op pensioenverlaging verder toegenomen is, blijkt uit de cijfers voor het derde kwartaal. Voor ABP en PFZW is er echter nog hoop dat komend jaar nog geen kortingen uitgevoerd hoeven te worden.
Bij ABP daalde de actuele dekkingsgraad van 95,3 procent eind juni naar 91 procent eind september, ondanks het positieve rendement op de beleggingen. De dekkingsgraad van PFZW eindigde eind september 3,7 procent lager dan een kwartaal eerder en kwam uit op 92,2 procent. Door de opnieuw gedaalde rente, namen de pensioenverplichtingen van beide fondsen verder toe.
Met de huidige regelgeving, is de kans op pensioenverlaging voor 2020 ten opzichte van het tweede kwartaal, aanzienlijk groter geworden. Voor ABP geldt verlaging bij een dekkingsgraad onder de 95 procent eind december. Voor de huidige situatie betekent dat volgens ABP een verlaging tussen de 0 en 1,5 procent, ofwel tussen de 0 en 12 euro netto per maand minder bij een netto pensioen van 800 euro. Bij PFZW ligt de kritische grens voor eind december op 94 procent.
Knot: kortingen ABP en PFZW kunnen voorkomen worden
Toch gloort er hoop voor de deelnemers van de twee grote pensioenfondsen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zet de deur voor ABP en PFZW op een kier door te stellen dat kortingen voor 2020 bij beide fondsen voorkomen kunnen worden. ABP en PFZW hebben volgens de huidige regels weliswaar onvoldoende financiële buffers, maar in het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat die buffers niet meer nodig zijn. Dat betekent dat voor komend jaar kortingen dreigen die in het nieuwe stelsel, vanaf 2022, niet nodig zouden zijn.
Knot vindt het daarom gerechtvaardigd dat ABP en PFZW komend jaar niet zouden hoeven korten. “Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten”, zei Knot tegen de NOS. Een situatie die voor de metaalfondsen PME en PMT niet opgaat, omdat zij al langer onder de vereiste dekkingsgraad zitten.
De uitspraak van Knot is belangrijk voor de gesprekken die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op dit moment voert met de pensioenfondsen om te kijken of ‘onnodige pensioenkortingen’ voorkomen kunnen worden.
Door: Redactie Ambtenarensalaris