Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Pensioenverlaging voor 2020 van de baan

6 januari 2020 – Pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven dit jaar niet te korten. Beide fondsen hebben 2019 afgesloten met een dekkingsgraad boven de kritische grens van 90 procent. De lichte rentestijgingen in november en december hebben kortingen voorlopig voorkomen.

Blijf nu op de hoogte

47232 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Kritische grens
Om wel of niet te hoeven verlagen, was de dekkingsgraad op 31 december 2019 van cruciaal belang. De precieze dekkingsgraad op 31 december wordt later deze maand bekendgemaakt. Wel is zeker dat de dekkingsgraad bij beide fondsen boven de kritische grens van 90 procent uitkwam: “In een eerste berekening komt de dekkingsgraad op 31 december boven de kritische bovengrens uit”, schrijft ABP. “Hiermee bevinden we ons in de veilige zone.”

Versoepeling niet nodig
In november maakte minister Koolmees bekend de pensioenregels voor 2020 te versoepelen. Bij een minimale dekkingsgraad van 90 procent zouden fondsen dan nog niet hoeven te korten. Voor PFZW bleek deze versoepeling niet nodig. “Onze positie was zelfs zodanig verbeterd, dat we de maatregel die minister Koolmees in november afkondigde om onnodige verlagingen te voorkomen, niet nodig hebben”, schrijft Peter Borgdorff, directeur PFZW.

Pensioenakkoord
“Niet verlagen van pensioenen is heel belangrijk, want dat creĆ«ert rust en dat is hard nodig voor de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord”, aldus ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. Dit jaar wordt het akkoord verder uitgewerkt en wordt duidelijk wat dit betekent voor de pensioenen. Met de huidige regels is het waarschijnlijk dat er komend jaar alsnog gekort moet worden. Ook 2020 wordt daarom een spannend jaar.

Door: Redactie Ambtenarensalaris