Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Bonden en VNG dichter bij elkaar in CAO-onderhandelingen

2 november 2023 – Tijdens de vierde ronde in de onderhandelingen voor een nieuwe cao gemeenten heeft de VNG het loonbod verhoogt van 4 naar 4,5 procent en hebben de bonden hun eis verlaagd van 8 naar 7 procent. De VNG spreekt van ‘hoopvolle stappen in elkaars richting’.

Begin oktober deden de werkgevers VNG en WSGO een eerste loonbod van 4 procent, de helft van de 8 procent die de bonden vroegen. Om dichter bij elkaar te komen, hebben beide partijen een stap gezet. Desondanks is er nog een gat van 2,5 procent te overbruggen en spreken de werkgevers over een ‘nog te hoge looneis’.

Volgende week vrijdag praten de onderhandelaars verder. De werkgevers willen dan ook meer duidelijkheid over de status van de bijkomende eisen van de bonden, ‘want niet alles is mogelijk.’

Verhoging minimumloon
Zo pleit FNV naast de procentuele verhoging ook voor een nominale verhoging van 100 euro en wil de bond het minimumloon verhogen naar 16 euro. De in de cao 2021 – 2022 afgesproken 14 euro is volgens FNV niet meer toereikend met de hoge inflatiecijfers.

Concurrentiepositie verbeteren
Andere eisen betreffen onder andere verhoging van de arbeidsmarkttoelage van 10 naar 20 procent zodat gemeenten uitzonderlijke talenten kunnen aantrekken en behouden.

Daarnaast willen de bonden het aantal verlofdagen verhogen om beter te kunnen concurreren met andere werkgevers waaronder de rijksoverheid. Hiervoor zet FNV in op een verhoging van 50,4 uur naar 72 uur per jaar. CNV beperkt de eis tot het gelijktrekken met het verlof van 64 uur bij de rijksoverheid.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris