Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Ik werk in zorg en welzijn. Ben ik vrij op 5 mei?

Werkt u in zorg en welzijn, dan is 5 mei in de meeste cao’s jaarlijks of eens in de vijf jaar een feestdag. In sommige cao’s heeft u recht op betaald verlof, bij andere cao’s moet u vakantie-uren opnemen om vrij te kunnen zijn op een ingeroosterde werkdag. Hoe het precies zit per cao, leest u hieronder.

Bent u ook werkzaam in zorg en welzijn, maar staat uw cao hier niet bij? Op onze pagina Zorg en Welzijn vindt u meer zorg en welzijn cao’s.

Ambulancezorg
Volgens artikel 1.1 in de cao Ambulancezorg telt 5 mei als een feestdag. Voor deze dagen geldt dat er niet gewerkt wordt, tenzij het noodzakelijk is. Voor werken op een feestdag, is volgens artikel 6.12 de regeling voor een parate dienst of bereikbaarheidsdienst van toepassing:

  1. werkt u in onregelmatige dienst en bent u roostervrij, dan bent u betaald vrij naar rato van uw dienstverband (7,2 uur bij een volledig dienstverband) en heeft u recht op een vervangende roostervrije dag. Deze vervangende dag neemt u binnen zes weken op, in overleg met uw werkgever.
  2. werkt u in onregelmatige dienst en moet u werken, dan heeft u recht op compensatie naar rato van uw dienstverband (7,2 uur bij een volledig dienstverband) en de vergoedingen waar u volgens de cao recht op heeft. De compensatieuren neemt u, in overleg met uw werkgever, binnen zes weken op.
  3. heeft u een bereikbaarheidsdienst op een doordeweekse feestdag, dan heeft u recht op één dagloon en een halve compensatiedag, inclusief alle vergoedingen die volgens de cao op u van toepassing zijn. Bij een bereikbaarheidsdienst op een feestdag die valt op een zaterdag of zondag, ontvangt u een halve compensatiedag. Heeft u niet de hele dag bereikbaarheidsdienst, dan heeft u recht op een halve compensatiedag naar rato, tenzij u tevens een parate dienst draait. In dat geval ontvangt u geen halve compensatiedag omdat u recht heeft op betaalde
    vervangende compensatieuren.

Apotheken
In de cao Apotheken telt 5 mei in lustrumjaren als een feestdag (artikel 2 sub n). Lustrumjaren zijn 2020, 2025 en zo iedere vijf jaar. Moet u die dag werken, dan ontvangt u 150 procent van uw salaris (zie hoofdstuk 5, artikel 22).

Apothekers in dienstverband
De cao voor Apothekers in dienstverband benoemt 5 mei niet expliciet als een feestdag, maar heeft het over ‘de in Nederland erkende feestdagen en de bijzondere feestdagen door de werkgever aangewezen’ (zie art. 2 onder m). 5 mei is in Nederland een officiële feestdag. Of dat betekent dat 5 mei daadwerkelijk jaarlijks als feestdag geldt, maakt de cao niet duidelijk. Benoemt uw werkgever 5 mei als feestdag, dan valt werken op deze dag onder de noemer ‘bijzondere dienst’.

Voor bijzondere diensten ontvangt u, naast uw salaris, een all-in vergoeding van 1.282 euro bruto* voor een volledige dienstweek, ongeacht het aantal diensten en/of oproepen. Een volledige dienstweek is de periode van vrijdag 18:00 uur tot vrijdag 8:00 uur, inclusief de zaterdag, zondag en feestdagen. Heeft u hier met uw werkgever andere afspraken over gemaakt en is de vergoeding minimaal gelijkwaardig, dan mag van deze bepaling worden afgeweken.

Werkt u geen volledige dienstweek, dan ontvangt u 3/11 van 1.282 euro bruto per dienst op een feestdag.

*op basis van de cao Apothekers in dienstverband 2017.

Gehandicaptenzorg
Werkt u in de gehandicaptenzorg, dan telt 5 mei voor u jaarlijks als feestdag (artikel 1.1 onder g cao Gehandicaptenzorg). Moet u die dag werken, dan geldt dat als een onregelmatige dienst (artikel 6:6, lid 2) waarvoor u een extra vergoeding van 60 procent ontvangt (artikel 7:11). Voor de berekening van de vergoeding geldt als maximum het uurloon afgeleid van nummer 19 van de inpassingstabel in artikel 4:15.

GGZ
Ook in de cao GGZ is 5 mei een feestdag (hoofdstuk 11, artikel 18). Werken op 5 mei valt onder de bijzondere diensten (hoofdstuk 4, artikel 7) waarvoor u een vergoeding van 60 procent ontvangt (hoofdstuk 4, artikel 9). Voor de berekening van deze vergoeding geldt als maximum het uurloon van nummer 19 van de inpassingstabel (bijlage VII).

Huisartsenzorg
In de zogenaamde lustrumjaren (2020, 2025 en verder) is 5 mei een feestdag in de cao Huisartsenzorg (artikel 1.1). Werkt u in wisselende diensten en moet u in een lustrumjaar werken op 5 mei, dan heeft u naast uw salaris, inclusief de toeslag voor avond-, nacht en weekenddiensten (ANW-toeslag, artikel 4.10), recht op vervangend verlof of een toeslag van 100 procent van uw uurloon. De compensatie in uren of geld geldt over het aantal uren dat u op 5 mei gewerkt heeft (artikel 4.13 Compensatie feestdagen).

Huisarts in dienst van een huisarts (hidha)
Eens in de vijf jaar is 5 mei een feestdag in de cao voor huisartsen in dienst van een huisarts (hidha) (Begripsbepalingen, 12). Valt 5 mei niet op een zaterdag of zondag, dan heeft u recht op betaald verlof (hoofdstuk 21 e).

Jeugdzorg
Hoofdstuk 9.7 van de cao Jeugdzorg bepaalt dat u op 5 mei recht heeft op een betaalde vrije dag als 5 mei op een doordeweekse dag valt. Werkt u in wisselende diensten en moet u op 5 mei werken, dan mag u die uren compenseren met een andere dag, mits 5 mei op een doordeweekse dag valt. Neemt u deze uren niet in hetzelfde kalenderjaar op, dan vervallen ze. Ook vervallen de compensatie-uren als u op de compensatiedag arbeidsongeschikt bent.

Kinderopvang
Eens in de vijf jaar (vanaf 2010) hebben medewerkers in de kinderopvang recht op betaald verlof als 5 mei op een doordeweekse dag valt (artikel 7.7 cao Kinderopvang). Moet u toch werken, dan ontvangt u vervangend verlof met behoud van salaris. Voor medewerkers die op wisselende tijden werken, geldt dat zij recht hebben op vervangend betaald verlof, als zij òf op 5 mei moeten werken, òf roostervrij, òf arbeidsongeschikt zijn òf vakantie hebben.

Kraamzorg
In de cao Kraamzorg is 5 mei een feestdag (artikel 1.1). Cao-afspraken die gelden voor feestdagen, gelden daarom ook voor 5 mei. Is 5 mei ingeroosterd als werkdag en wilt u vrij zijn, dan neemt u vakantie-uren op. Alleen als u maximaal drie dagen per week werkt en in ieder geval op een maandag en/of donderdag, dan mag u uw werkdag op 5 mei ruilen met een andere dag. U hoeft dan geen vakantie-uren op te nemen om 5 mei vrij te kunnen zijn. U vindt deze afspraken terug in artikel 7.4 van de cao.

Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (WMD)
Volgens hoofdstuk 5.9 van de cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, geldt 5 mei als feestdag. Valt 5 mei op een doordeweekse dag, dan ontvangt u 7,2 uur feestdagverlof bij een fulltime dienstverband en naar rato wanneer u minder werkt.

UMC
Eens per 5 jaar (vanaf 2020) geldt 5 mei als vrije dag (artikel 6.2.2 cao UMC). Moet u toch werken, dan ontvangt u hiervoor een toelage voor onregelmatige dienst van 72 procent. Deze toelage wordt berekend over maximaal het uurloon van salarisschaal 7, salarisnummer 10.

VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg)
5 mei is een feestdag in de cao VVT. Is die dag voor u ingeroosterd als werkdag en wilt u vrij zijn, dan moet u hiervoor vakantie-uren opnemen. Alleen als u maximaal drie dagen per week werkt en in ieder geval op een maandag en/of donderdag, dan mag u uw werkdag op 5 mei ruilen met een andere dag. U hoeft dan geen vakantie-uren op te nemen om 5 mei vrij te kunnen zijn. U vindt deze afspraken terug in artikel 6.3 van de cao.

Medewerkers in functiegroep 65 of lager hebben recht op een toeslag van 60 procent voor onregelmatige dienst wanneer zij op 5 mei moeten werken (artikel 4.4). Voor de berekening geldt als maximum het uurloon van nummer 20 in de inpassingstabel (16,62 per 1 oktober 2018/17,21 per 1 juni 2020).

Ziekenhuizen
In artikel 1.1 van de cao Ziekenhuizen staat 5 mei vermeld als jaarlijkse feestdag. Moet u wel werken, dan is de vergoeding voor onregelmatige dienst van toepassing. Deze bedraagt voor gewerkte uren op 5 mei (en andere zon- en feestdagen) 60 procent van uw uurloon, met als maximum het uurloon van ip-nr 32 (art. 9.4).

 

 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42710 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris