Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

10 procent meer salaris in basisonderwijs

12 september 2023 – Medewerkers in het primair onderwijs krijgen met terugwerkende kracht per 1 juli 2023 10 procent meer salaris en een hogere reiskostenvergoeding. Dat hebben de bonden afgesproken met de PO-Raad in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao.

10 procent meer salaris en schaalafhankelijke eenmalige uitkering
Naast een 10 procent hoger loon per 1 juli 2023 ontvangen alle medewerkers in november een eenmalige uitkering. Deze bedraagt voor medewerkers in de schalen 1 tot en met 5 1.000 euro bij een fulltime baan. Voor medewerkers in schaal 6 tot en met 9 gaat het om een bedrag van 600 euro. Wie in schaal 10 of hoger zit, ontvangt 350 euro. Bovendien gaat de reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 van 12 naar 17 cent per kilometer. Het aantal kilometers dat voor vergoeding in aanmerking komt, gaat daarbij van 21,5 naar 25 kilometer.

De loonsverhoging wordt in oktober met terugwerkende kracht uitbetaald. De afspraken over het loon en de reiskosten gelden ook voor alle medewerkers in het voortgezet onderwijs.

Staking van de baan
Eerder dreigden de bonden nog met een landelijke staking op 5 oktober, omdat het kabinet niet verder kwam dan een loonsverhoging van 5 procent. Kijkend naar de inflatie en de loonsverhogingen in andere (onderwijs)sectoren, was dat veel te weinig voor de bonden. Met het bereiken van dit akkoord, is de staking van de baan.

Voor- en nawerk en de betaling van lesgevende ondersteuners
Naast afspraken over het salaris, is er in het akkoord ook aandacht voor specifieke kwesties als de definitie van voor- en nawerk en komt er een onderzoek naar het werkverdelingsplan. Ook komt er beleid voor het betalen van onderwijsondersteuners die noodgedwongen door het lerarentekort voor de klas staan.

Ook eindejaarsuitkering en vakantiegeld voor participatiebanen
Er komt een einde aan de aparte salarisschaal voor medewerkers met een participatiebaan. Zij krijgen bovendien voortaan ook een eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

Alle leden van de bonden kunnen tot 21 september op het akkoord reageren.

De nieuwe cao loopt van 1 mei 2023 tot 1 oktober 2024. Dat geldt ook voor het akkoord voor het VO.

Bekijk hier het volledige onderhandelaarsakkoord cao PO 2023 – 2024.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris