Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Onderhandelaarsakkoord CAO MBO 2021 – 2022

2 december 2021 – De bonden en MBO Raad hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een tussencao voor het mbo. Daarin staan onder andere een verhoging van het minimumloon en afspraken voortkomend uit de Wet Bestuurlijke Harmonisatie Beroepsonderwijs (BHB) per 1 januari 2022.

Verhoging minimumloon
Het gaat om een kortlopende cao van 1 december tot 1 mei 2022 zonder loonafspraken. Eerder zegden de bonden de huidige cao al op om automatische verlenging tot de zomer te voorkomen. Omdat de loonruimte voor 2022 pas in april bekend wordt, kunnen nu nog geen loonafspraken worden gemaakt. Wel is het minimum uurloon per 1 december verhoogd naar 14 euro. Het minimum maandsalaris komt daarmee op 1.935 euro bruto. De verhoging van het minimumloon heeft effect op de functieschalen 1 tot en met 5.

Versterking positie medewerkers bij fusies
Inmiddels is ook de Wet Bestuurlijke Harmonisatie Beroepsonderwijs (BHB) door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. Deze wet treedt per 1 januari 2022 in werking en maakt het voor mbo-instellingen en vo-scholen makkelijker om te fuseren. Dat kan voor medewerkers leiden tot een wisseling van werklocatie. Om de positie van medewerkers hierin te versterken is in de cao vastgelegd dat werkgevers schriftelijk duidelijk moeten maken dat er in ‘alle redelijkheid’ een belangafweging is gemaakt bij de wisseling van locatie. Ze moeten daarbij kijken naar reisafstand, privéomstandigheden en werktijden. Medewerkers die het niet met het besluit eens zijn, kunnen een bezwaar indienen bij de Commissie van de Beroep. Daarmee wordt een externe toetsing mogelijk en staan medewerkers sterker.

Vakbondsleden kunnen tot 8 december 12:00 uur op het onderhandelaarsakkoord reageren.

Bekijk hier het volledige onderhandelaarsakkoord cao mbo 2021 – 2022.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris