Salaris en werkdruk belangrijkste onderwerpen inzet CAO MBO
20 mei 2021 – Een hoger salaris, het recht op onbereikbaarheid, een individueel scholingsbudget en een thuiswerkvergoeding. Daarvoor pleit de AOb in de inzet voor een nieuwe cao voor het MBO.
Salaris en werkdruk
De cao MBO verliep afgelopen week en werd eerder al opgezegd om stilzwijgende verlenging te voorkomen. Op basis van de input van leden heeft de AOb de inzet voor de komende onderhandelingen bepaald. Als belangrijkste onderwerpen worden het salaris en de werkdruk genoemd. De bonden zetten in op een loonsverhoging van 5 procent, maar zijn tegelijk realistisch: “Daarvoor moet er wel wat in Den Haag gebeuren, want die 5 procent zit niet in het budget op dit moment”, aldus Tamar van Gelder, onderhandelaar namens de AOb.
Op het gebied van de werkdruk willen de bonden het recht op onbereikbaarheid vast laten leggen. Medewerkers in de gehandicaptenzorg kregen hiervoor in 2019 de primeur. Als het aan de PvdA ligt, bestaat er vanaf 1 januari 2022 een wettelijk recht om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. De partij dient hiervoor vandaag officieel de wetswijziging in die dit moet regelen ondanks kritiek van de Raad van State (RvS) die denkt dat een wetswijziging niet nodig is.
Thuiswerkvergoeding
In de inzet voor de nieuwe cao gaat het over de effecten van corona. Zo willen de bonden een thuiswerkvergoeding van 3 euro per dag en een goede balans tussen fysiek en digitaal lesgeven. Docenten zouden niet tegelijkertijd fysiek en digitaal les moeten geven en voldoende tijd en ruimte hebben om tussen beide lesvormen te switchen.
Carrièreperspectieven
Ook over duurzame inzetbaarheid en carrièreperspectieven willen de bonden afspraken maken. De AOb pleit voor het opschalen van docenten en het bieden van carrièreperspectief. “Belangrijk is dat de LC-functie een spilfunctie wordt waar de meeste docenten in komen te zitten. Ook moet doorgroeien in de klas mogelijk zijn. Nu krijg je een hogere functie als je gaat coördineren, managen of projecten gaat leiden en dus uit de klas verdwijnt. Wij willen dat doorgroeien in de klas mogelijk wordt. Dat moet echt in de nieuwe cao geregeld worden, maar we staan daar heel anders in dan de werkgevers. Wij willen dit landelijk vastleggen, zij willen het aan de instellingen overlaten”, zegt Van Gelder.
Individueel recht op scholing
Net als in het primair en voortgezet onderwijs, willen de bonden dat mbo-medewerkers een individueel scholingsrecht krijgen. Nu zijn er nog teambudgetten. De bonden zien die graag omgezet naar een persoonlijk scholingsrecht van 40 klokuren per jaar.
De onderhandelingen starten nog deze maand.
Door: Redactie Ambtenarensalaris