Vakbonden bang voor willekeur bij loonsverhoging voortgezet onderwijs

7 mei 2018 – De onderwijsbonden zijn niet blij met het advies van de VO-raad om zonder cao een loonsverhoging van 2,35 procent door te voeren. Volgens de bonden leidt dit tot willekeur. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Blijf nu op de hoogte

40713 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Sinds het stilleggen van de cao-onderhandelingen in februari, is het niet meer gelukt om tot nieuwe gesprekken te komen. De VO-raad vindt echter dat medewerkers in het VO wel recht hebben op een salarisverhoging. Zij willen hiervoor niet langer wachten op een nieuwe cao. Daarom adviseert de raad schoolbesturen om per 1 juni de salarissen met 2,35 procent te verhogen.

De vakbonden waarderen het gebaar om acties te voorkomen, maar waarschuwen tegelijk voor willekeur. “Het hangt straks van elk individueel bestuur af of ze hun leraren en onderwijsondersteuners salarisverhoging gaan geven”, zegt AOb-hoofdbestuurder Henrik de Moel. “De werknemers hebben dus geen enkele rechtszekerheid. Dat vinden wij onacceptabel. Wij willen een brede, algemene cao met bindende afspraken.”

Daarnaast eisen de bonden meer salarisverhoging dan de 2,35 procent die de VO-raad voorstelt. Zij willen 3,5 procent en vinden bovendien dat die al per 1 januari dit jaar in had moeten gaan. Ook vinden ze dat de VO-raad te makkelijk voorbij gaat aan de toenemende werkdruk waar dringend iets aan gedaan moet worden. De bonden willen naar maximaal 20 lesuren per week aan kleinere klassen (maximaal 25 leerlingen) en minder werkdruk voor onderwijsondersteuners.

Voortzetting acties
Om de roep om een goede cao kracht bij te zetten, zetten de onderwijsbonden hun acties voort. Op 31 mei wordt er gedemonstreerd tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VO-raad. Eerder gebeurde dit al bij het jaarlijks congres van de raad.

De VO-raad is niet zo bang voor willekeur bij het uitvoeren van de geadviseerde loonsverhoging. De middelen ervoor zouden binnenkort definitief beschikbaar zijn. Bovendien is de situatie volgens de raad technisch gezien vergelijkbaar met het Loonakkoord van 2015. Toen gaf de VO-raad een vergelijkbaar advies waar door alle besturen gehoor aan gegeven werd.

Door: Redactie Ambtenarensalaris