Wageningen Research verhoogt lonen met 4,7 procent
15 juli 2024 – Medewerkers van Wageningen Research krijgen er in de nieuwe cao 4,7 procent meer salaris bij en een eenmalige uitkering van 300 euro. Ook wordt het minimumuurloon verhoogd naar 16 euro per uur. Dat is afgesproken in het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor Wageningen Research.
CAO 2024 – 2025
Vorige week bereikten de bonden een onderhandelingsresultaat met Stichting Wageningen Research voor een nieuwe cao van 1 juli 2024 tot en met 1 juli 2025.
Salarisafspraken
In de nieuwe cao gaan de lonen twee keer omhoog. Per 1 september volgt een eerste verhoging van 3,7 procent. In januari 2025 komt daar nog eens 1 procent bij. Ook krijgen alle medewerkers die in september in dienst zijn die maand een eenmalige uitkering van 300 euro bij een volledig dienstverband en naar rato bij een parttime baan. Deze afspraken sluiten aan bij het onlangs bereikte onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao universiteiten.
Aanpassing minimumloon en loongebouw
Een andere afspraak betreft de verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur. Ook worden de laagste loonschalen zodanig aangepast dat er groei ontstaat in schaaltreden en spreiding tussen de schalen en wordt de loonsverhoging van 3,7 procent op de schalen toegepast. Medewerkers in de lagere loonschalen kunnen er hierdoor maandelijks tot 300 euro op vooruit gaan.
Harmonisering met cao universiteiten
Om de verschillen in arbeidsduur, salaris en verlof met de cao universiteiten meer gelijk te trekken komt er een onderzoek en wordt bekeken welke aanpassingen nodig zijn.
Maatwerkafspraken bij persoonlijke omstandigheden
De nieuwe cao biedt ook mogelijkheden voor maatwerkafspraken als een medewerker door persoonlijke omstandigheden tijdelijk niet volgens het normale rooster kan werken. Er kunnen dan persoonlijke afspraken worden gemaakt over aangepaste werktijden, andere werkzaamheden en over de mogelijkheden voor hybride werken.
Sociale veiligheid en werkdruk
Tot slot besteedt het onderhandelingsresultaat aandacht aan sociale veiligheid en werkdruk. Zo wordt het Contactpunt Sociale Veiligheid voortgezet en waar nodig aangepast aan de vast te stellen kwaliteitseisen bij de Nederlandse Universiteiten. Daarnaast worden medewerkers, met name met een tijdelijk contract, beschermd wanneer zij een melding doen over sociale onveiligheid en worden zij niet benadeeld in bijvoorbeeld hun loopbaanperspectieven.
Op het gebied van werkdruk worden de oorzaken gestructureerd aangepakt met passende oplossingen op alle niveaus van de organisatie. Hierbij wordt aangehaakt op de werkdrukafspraken in de cao Nederlandse Universiteiten.
Deze en alle andere afspraken vindt u terug in het volledige onderhandelingsresultaat CAO Wageningen Research 2024 – 2025.
Door: Redactie Ambtenarensalaris