Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

7 procent erbij in CAO UMC

19 februari 2024 – Na tien intensieve onderhandelingsrondes ligt er een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao umc. Gedurende de looptijd van twee jaar gaan de salarissen met 7 procent omhoog. Ook krijgen medewerkers balansverlof, geldt in alle umc’s straks dezelfde reiskostenvergoeding en gaat het aantal bovenwettelijke vakantie-uren omhoog.

7 procent erbij
Als de achterbannen akkoord gaan, gaan de salarissen per 1 mei 2024 met 4 procent omhoog, tot het maximum van schaal 11 (maximaal €246,24). Per 1 juli 2025 volgt een tweede verhoging, van 3 procent, tot het maximum van schaal 11 (maximaal €192,06). Blijkt de consumentenprijsindex, die de inflatie weergeeft, in 2025 hoger dan de afgesproken loonsverhoging voor dat jaar, dan volgt er overleg.

Eén reiskostenvergoeding
In de nieuwe cao geldt voortaan één reiskostenvergoeding die geldt voor alle umc’s. Wie fietsend, lopend of met de auto naar het werk komt, krijgt per 1 oktober 2024 een reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer, met een maximum van 40 kilometer enkele reis. Woont u meer dan 7 kilometer van het werk en reist u met het openbaar vervoer, dan krijgt u de ov-kosten volledig vergoed op basis van tweede klas. De nieuwe reiskostenvergoedingen gelden vanaf 2025 ook voor artsen in opleiding.

Balansverlof
Met de introductie van balansverlof, krijgen medewerkers meer regie over hun duurzame inzetbaarheid. Het verlof wordt gespaard vanuit de eindejaarsuitkering, vakantiegeld, bovenwettelijke vakantie-uren, overuren en meeruren aan het eind van een kalenderjaar. Met de gespaarde uren kunt u verlof opnemen of tijdelijk minder werken.

Bovenwettelijke vakantie-uren
Het aantal bovenwettelijke vakantie-uren gaat per 1 januari 2024 van 24 naar 28 uur. Vanaf 1 januari 2025 volgt nog een uitbreiding naar 32 uur.

Generatieregeling
In alle umc’s wordt ook een generatieregeling van kracht volgens het 80-90-100 principe. Hierbij werkt u 80 procent, tegen 90 procent van uw salaris en volledige (100 procent) pensioenopbouw.

Overige afspraken
Verder gaat de thuiswerkvergoeding naar €2,35 per dag, krijgen vaste medewerkers eerste keus bij de invulling van de diensten en roosters boven extern ingehuurde krachten en wordt de vergoeding van BAC-diensten (bereikbaarheids-, aanwezigheid- en consignatiediensten) een vast bedrag, ongeacht de salarisschaal, van 5 euro op doordeweekse dagen en 10 euro in het weekend en op feestdagen.

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris