Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

CAO-overleg ziekenhuizen geklapt, acties in voorbereiding

4 juni 2019 – Ziekenhuismedewerkers gaan nog voor de zomer actievoeren. Aanleiding is het geklapte cao-overleg tussen bonden en werkgeversorganisatie NVZ. De bonden weigeren het eindbod van NVZ te accepteren.

De werkgevers willen niet meer bieden dan een gemiddelde loonsverhoging van 2,58 procent per jaar: 3,25 procent per 1 november 2019, 2 procent per 1 juli 2020 en 2,5 procent per 1 juni 2021. Het eindbod ligt een kwart procent hoger dan het eerdere bod van 7,5 procent in drie jaar. De bonden dreigden eerder al met acties als de NVZ gister niet akkoord zou gaan met de cao-inzet van de bonden, met daarin onder andere een salarisverhoging van 5 procent. “De ziekenhuiswerkgevers komen nauwelijks tegemoet aan onze eisen. De loonsverhoging die ze voorstellen is een flinke belediging. De cao verliep al op 31 maart, dus de verhoging van 3,25 procent lijkt behoorlijk, maar zou pas in november ingaan. Dat is echt veel te weinig. Zeker in de huidige arbeidsmarkt met de grote tekorten in de zorg,” legt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, uit.

Absoluut onvoldoende
Naast een 5 procent hoger loon, willen de bonden een extra toeslag wanneer medewerkers op korte termijn extra moeten werken en goede afspraken over arbeids- en rusttijden. Volgens FNV zijn de afspraken die de NVZ hierover wil maken ‘absoluut onvoldoende’. Merlijn: “Het altijd maar beschikbaar zijn moet aan banden worden gelegd. Met meer aandacht voor persoonlijke omstandigheden van werknemers in de roosters. Langer doorwerken is één ding, maar het is van groot belang dat dit op een gezonde en plezierige manier gebeurt.

Onhaalbaar
Gita Gallé, onderhandelaar namens de NVZ, liet vorige week aan Nursing weten waarom ze niet in kunnen gaan op het ‘ultieme bod’ van de bonden. “Ziekenhuizen moeten 200 miljoen euro extra betalen als de eisen van de vakbonden op tafel blijven. Zo’n investering is onhaalbaar.” Gallé wijst daarbij op de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. “Een van de afspraken is dat in 2019 het budget van ziekenhuizen maximaal met 0,8 procent mag groeien. In 2022 mag hun budget helemaal niet meer groeien.” Maar volgens Merlijn mogen medewerkers geen slachtoffer worden van budgetafspraken. “Er is een probleem op de arbeidsmarkt, en verpleegkundigen voelen zich onvoldoende gewaardeerd. Daar moet het over gaan.”

Volgens Gallé zijn de lonen in de ziekenhuizen de afgelopen jaren al meer gestegen dan in andere sectoren. “Ruim 17 procent tussen 2009 en 2018. In de publieke sector was de stijging 15,9 procent en in het bedrijfsleven 15 procent”, verwijzend naar cijfers van de AWVN (Algemene Werkgeversvereniging Nederland). Ook die woorden worden door Merlijn weerlegd. “De ziekenhuizen moeten niet terugkijken maar vooruit. We hebben nu een hoge werkdruk, uitstroom en hoog ziekteverzuim, dus moet er ook nu een echte inkomensverbetering komen, willen we verpleegkundigen behouden voor de zorg.”

Acties
Vooralsnog komen de onderhandelaars er samen niet uit. Daarom bereiden de bonden verschillende acties voor, van handtekeningenacties, poortacties en stiptheidsacties tot het draaien van zondagsdiensten. De eerste acties zijn in de week van 24 juni in Assen, Alkmaar, Eindhoven en mogelijk ook in Rotterdam.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42796 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris