Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Lager PFZW-pensioen in 2020 dreigt

18 juli 2019 – Met een daling van 3,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, staat de dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) onder grote druk en dreigt voor komend jaar pensioenverlaging.

Blijf nu op de hoogte

47586 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Dat blijkt uit de gepubliceerde cijfers over het eerste half jaar. Grote boosdoener is de almaar dalende rente.

Afgelopen kwartaal daalde de dekkingsgraad van PFZW van 99,2 naar 95,9 procent. Door de steeds lagere rente, moeten de pensioenfondsen steeds meer geld opzijzetten om aan de huidige en toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. De groei van het vermogen van PFZW, dankzij gunstige beleggingsresultaten, is onvoldoende om de dalende rente op te vangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel: PFZW

Pensioenverlaging
Komt de dekkingsgraad eind van dit jaar onder de 94 procent, dan moet PFZW komend jaar de pensioenen verlagen. Peter Borgdorff, directeur PFZW: “We maken ons er iedere dag hard voor dat het niet zover komt. Wij behaalden in het eerste half jaar van 2019 een rendement van 12,7 procent. Daarmee verdienden we voor onze deelnemers in zes maanden tijd ruim 25 miljard euro per dag. Onder die omstandigheden de pensioenen moeten verlagen, krijg ik niet gemakkelijk uitgelegd.”

Door: Redactie Ambtenarensalaris