Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

NFU verwijst bonden naar kabinet

30 augustus 2021 – De NFU bestempelt de door de vakbonden aangekondigde acties in de academische ziekenhuizen als ‘onverantwoord in deze fase van inhaalzorg’ en verwijst de bonden voor hun eis naar het kabinet. Daarmee reageert de NFU op het ultimatum van de bonden om voor 6 september tegemoet te komen aan de geëiste 3 procent loonsverhoging voor alle UMC-medewerkers.

Overheid moet bijspringen
Die 3 procent komt bovenop de inhoudelijke verbeteringen waarover volgens de NFU al overeenstemming is bereikt. De bonden beweren echter dat de onderhandelaars het nog op geen enkel punt met elkaar eens zijn. De NFU is niet te spreken over de manier waarop de bonden nu hun gelijk proberen te halen. “Een ultimatum stellen aan de NFU is niet de manier om een oplossing te vinden voor de impasse waar wij ons al maanden in bevinden. Geld voor een loonsverhoging voor alle medewerkers is er eenvoudig niet. Daarvoor zijn extra investeringen nodig vanuit de overheid. Dat weten de vakbonden maar al te goed. Wij verwijzen de bonden dan ook linea recta naar het kabinet”, reageert Karen Kruijthof, bestuurder van Amsterdam UMC en onderhandelaar namens de NFU.

Stap in de goede richting
Volgens Kruijthof is met de bonden al een pakket met verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden samengesteld. “De inhoudelijke verbeteringen zijn een stap in de goede richting. Verder kunnen en willen wij financiële ruimte maken om de zorgprofessionals in de middengroepen tegemoet te komen. Deze functies hebben wat salaris betreft een beperkte doorgroei. De werkdruk en schaarste is hier enorm groot en er is sprake van achterblijvende beloning in vergelijking met de markt. Ondertussen blijven wij de minister van VWS oproepen om spoedig uitvoering te geven aan door de Tweede Kamer aangenomen moties en onze collega’s niet in de kou te laten staan.”

UMC’s verantwoordelijk voor personeel
Beroepsorganisatie NU’91 vindt het te gek voor woorden dat verpleegkundigen via het kabinet moeten opkomen voor hun belangen. “Dat zouden de werkgevers zich moeten aantrekken. Medewerkers in de UMC’s zijn namelijk niet in dienst van de overheid, dus dat is ook niet hun gesprekspartner. Werkgevers in de UMC’s blijven zélf verantwoordelijk voor hun eigen personeel. Met deze reactie lost NFU werkelijk niets op”, reageert voorzitter Stella Salden.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2021 Ambtenarensalaris