Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Ruim 12 procent meer salaris in nieuwe CAO Jeugdzorg

21 november 2023 – 9,25 procent meer salaris in 2024, 3 procent in 2025 met inflatiecompensatie en afspraken over werkdruk en veiligheid. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de jeugdzorg.

Onlangs werd al duidelijk dat de eerder aangekondigde acties werden opgeschort omdat Jeugdzorg Nederland met een beter bod kwam. Onder druk van een ultimatum van de bonden en een massaprotest op 20 november zijn de werkgevers toch overstag gegaan om medewerkers een beter bod te doen.

Ruim 12 procent in 2024/2025
De nieuwe cao gaat in per 1 januari 2024 en loopt twee jaar. Per 1 januari 2024 gaan de lonen met 8 procent omhoog en komt het minimum uurloon op 15 euro. Ook wordt de thuiswerkvergoeding verhoogd naar 3 euro per dag. Een half jaar later, per 1 juli, komt er nog eens 1,25 procent bij de salarissen op. Deze 9,25 procent compenseert ook een deel van het koopkrachtverlies in 2023. Per 1 juli 2025 worden de salarissen nog eens met 3 procent verhoogd met mogelijk een extra inflatiecompensatie van maximaal 2,25 procent afhankelijk van de inflatie over de periode september 2023 tot september 2024. Bij een inflatie van 3 procent of lager blijft de salarisverhoging 3 procent. Komt de inflatie hoger uit, dan worden de lonen met maximaal 5,25 procent verhoogd.

Hogere reiskostenvergoeding
De werkgevers verhogen per 1 januari de reiskostenvergoeding van 19 naar 23 cent per kilometer.

Werkdrukafspraken
Op het gebied van de werkdruk is afgesproken dat medewerkers binnen hun uren moeten blijven. Om dit te bereiken worden de beschikbare uren verdeeld in twee categorieën: werkzaamheden die passen bij de functie, inclusief reistijd, administratie en casusbespreking. En overige werkzaamheden, zoals scholing, intervisie en het inwerken van collega’s. Het totaal aantal uren van beide categorieën moet binnen de inzetbare tijd blijven. Een dergelijke verdeling geldt ook voor medewerkers die niet met cliënten werken. De totale optelsom moet binnen de inzetbare tijd passen. Voor medewerkers die zonder cliënten werken, geldt een vergelijkbare verdeling.

Ook zijn er belangrijke afspraken gemaakt om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Hiervoor krijgen werkgevers de verantwoordelijkheid om onveilige situaties adequaat op te lossen.

Vakbondsleden kunnen de komende tijd op het akkoord reageren waarna de cao bij voldoende instemming definitief wordt.

Lees hier het volledige onderhandelaarsakkoord cao jeugdzorg 2024 – 2025.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42622 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris